В Україні після підвищення акцизів на автомобільне паливо ціни на бензини підвищаться на 1,5 грн, на дизпаливо - на 2 грн, а на автогаз - на 5,5 грн/л. Акцизи мають намір підвищити 1 липня. Тим не менш, таке підвищення є звичним для ринку палива і без зростання акцизів.

Тільки у квітні вартість дизеля та бензину піднялася в середньому на 5 грн і це не призвело до жодних катастрофічних наслідків.

Про це розповів директор групи "А-95" Сергій Куюн, коментуючи ухвалення у першому читанні законопроекту про зростання акцизів.

АЗС. Фото: скрін youtube
АЗС. Фото: скрін youtube

"Набагато більше розмов навколо цього законопроекту, ніж наслідків, які, можливо, будуть від нього. Наведу приклад: у квітні ціни на бензин та дизель зросли на 5 грн. Мене взагалі ніхто не питав, що сталося, чому і як", – сказав Куюн.

Популярні новини зараз
"ПриватБанк" відбере в українців безкоштовну послугу, яку любили усі Асфальт буде плавитись під ногами: в Україну знову повернеться спекотна погода Автівки примусово вилучатимуть і продаватимуть з аукціону: в пастку потраплять тисячі українців Доведеться заплатити штраф "за заначку": коли доведеться віддати 20% суми
Показати ще

За його словами, зазначені коливання з бензину та дизелю – "це буденність".

"На це навіть ніхто не звертає уваги, особливо у колі споживачів. Відповідно, я розумію, що просто йде опір спробам уряду залучити додаткові кошти до бюджету", – вважає експерт.

АЗС. Фото: скрін youtube
АЗС. Фото: скрін youtube

Куюн нагадав, що кошти з податків та зборів – єдине джерело фінансування армії. Гроші, які надають Україні західні партнери, не можна використовувати на військові потреби.

"Мені здається, що всі повинні з розумінням ставитись до потреб держави, яка намагається закрити дірку в 200 або 400 млрд грн... Це виключно наше питання і, відповідно, ми повинні до цього ставитись з розумінням", – закликав Куюн.

Також він зазначив, що порівняння на кшталт "німець на середню зарплату може купити 1282 літри бензину А-95, а українець лише 333" є некоректними. Зокрема через те, що люди із зарплатами 10-15 тис. грн в Україні в основному не мають автомобілів.

АЗС. Фото: скрін youtube
АЗС. Фото: скрін youtube

"Машина є у того, хто отримує 30, 40, 50 і вище за тисячі гривень... Тому що машина це реально дуже дорого. Пальне - це більша частина витрат, але зимова-літня гума, обслуговування, запчастини, страхування, стоянка, змащення ... Це дуже багато, і це не для бідних людей. Тому не можна порівнювати за середнім показником", – заявив Сергій Куюн.

Нагадаємо, в Україні депутатам рекомендують підвищити ціни на бензин до 63 гривень за літр.

Раніше повідомлялося, на українців чекає нове зростання цін на бензин з 1 липня: заправляйте каністри вже зараз.

Також, АЗС перепишуть ціни на пальне, після підвищення акцизів: скільки коштуватиме газ, бензин та солярка.