Українські пенсіонери отримують низькі виплати і найближчим часом навряд чи щось зміниться. Чому на зростання пенсій поки що можна не сподіватися, пояснив експерт "Економічного дискусійного клубу" Олег Пендзин в ефірі "Українського Радіо".

На сьогоднішній день в Україні налічується 9,5 мільйонів осіб, які офіційно сплачують податки до бюджету. З них 6,5 мільйона – легальний бізнес, а 3 мільйони – бюджетники. Водночас кількість пенсіонерів становить 10,3 мільйона громадян.

Українці. Фото: скрін youtube
Українці. Фото: скрін youtube

В умовах, коли на одного пенсіонера припадає менше одного працюючого українця, складно говорити про гідні виплати. Щоб солідарна система могла функціонувати необхідно, щоб кожного пенсіонера припадало хоча б 1,5 чи 1,7 працюючого.

"Ми завжди говоримо, що наші пенсіонери отримують мало грошей і що важливо підвищувати пенсії. Але нормальне співвідношення пенсіонера до працюючого має бути таке: на одного пенсіонера при солідарній системі 1,5-1,7 працюючого. А у нас менше одного", - заявив економіст.

Популярні новини зараз
Сонячна буря викликає масштабний збій енергосистем: постраждає вся планета Автівки примусово вилучатимуть і продаватимуть з аукціону: в пастку потраплять тисячі українців Доведеться заплатити штраф "за заначку": коли доведеться віддати 20% суми За таке влітку ще не платили: сюрпризи в платіжках дедалі незвичніші
Показати ще

Пенсіонери. Фото: скрін youtube
Пенсіонери. Фото: скрін youtube

Олег Пендзин додав, що всього працездатного населення України налічується 14 мільйонів громадян. Цей показник сильно зменшився через повномасштабну війну. До вторгнення рф налічувалося 18 мільйонів працездатних громадян.

Раніше інформаційний портал Знай повідомляв, обіцяна індексація та реальність: чому суми виплат суттєво відрізняються від очікувань.

Також наш портал інформував, яка пенсія матиме особи на повному державному утриманні: особливості для різних категорій.

Крім того, ми писали, пенсії з інвалідності у червні 2024 року: які суми нарахують українцям, деталі для всіх груп.