В Україні спостерігається рекордне падіння національної валюти. Що буде з гривнею далі, розповів економіст Олег Пендзин в інтерв'ю "Громадському радіо".

За словами економіста, нинішнє падіння курсу гривні – контрольоване. Нацбанк сам визначає "правила гри" і те, що зараз відбувається на валютному ринку – запланована позиція.

Валюта. Фото: скрін youtube
Валюта. Фото: скрін youtube

"Національний банк один в багатьох іпостасях. Те, що зараз відбувається з курсом, це його запланована позиція. У нас обмежений ринок валюти. Це перше. Друге — Нацбанк повністю визначає стратегію валютної позиції", - каже експерт.

Олег Пендзин заявив, що здешевлення національної валюти не є несподіванкою, адже у бюджеті України закладено середньорічний курс на рівні 40,7 гривні за долар.

Популярні новини зараз
В Україні вводять нові графіки відключень світла — як визначатимуть черги Влітку українці можуть втратити законні пенсії: список документів, які важливо показати у ПФУ Категорії українців, які матимуть право на відстрочку з 1 липня Через кордон не пустять: українцям, які їдуть до Польщі, оголосили важливе правило
Показати ще

Обмінник. Фото: скрін youtube
Обмінник. Фото: скрін youtube

"Коли приймали бюджет у кінці 2023 року, в нього закладалися певні макроекономічні прогнози. Одним із них був і прогноз щодо середнього річного курсу. Нагадаю, що він був 40,7 грн. Тобто сказати, що 40,57 грн на початку червня 2024 року це щось несподіване, ми не можемо", - наголосив він.

Експерт додав, що неконтрольованого падіння гривні не очікується, проте перед Нацбанком є ​​чимало викликів, які впливають на визначення валютного курсу.

Раніше інформаційний портал "Знай" повідомляв, чи буде в Україні долар по 50 гривень: експерт розповів, до чого готуватися.

Також наш портал інформував, НБУ запровадить ліміти на переказ грошей: яких наслідків очікувати українцям.

Крім того, ми писали, чи варто зберігати заощадження у доларах: експерти пояснили, чого чекати від курсу.