Для всіх наших дорогих та шанованих читачів, які мають відношення до отримання пенсійних виплат, є дуже важлива інформація. Справа в тому, що з 1 червня відбувається перерахунок виплат працюючим пенсіонерам. Однак "підвищення" буде лише у невеликої частини громадян.

Варто одразу розповісти, що у 2024 році середня пенсія зросла на 400 гривень, оскільки багато українців одержують менше 5 тисяч гривень на місяць.

Цього разу наші читачі дізнаються, що чекає на простих громадян, і на які пенсії можна розраховувати.

Оформлення пенсії, фото: Facebook
Оформлення пенсії, фото: Facebook

Скільки одержують українці на пенсії

Середня пенсія з початку року зросла з 5,3 до 5,7 тис. грн. (останні дані за квітень). Насправді ж середня пенсія не показує реальної картини. По-перше, виплати дуже відрізняються залежно від регіону. Якщо у Києві пенсіонери в середньому отримують 7848 грн., то в Тернопільській області – всього 4399 грн.

Популярні новини зараз
"ПриватБанк" відбере в українців безкоштовну послугу, яку любили усі Газовики проводять заміну лічильників: скільки доведеться заплатити й чи можна відмовитись Автівки примусово вилучатимуть і продаватимуть з аукціону: в пастку потраплять тисячі українців Доведеться заплатити штраф "за заначку": коли доведеться віддати 20% суми
Показати ще

Із загальної кількості пенсіонерів (10,1 млн) найбільше одержують до 3000 грн (2,72 млн осіб, або 26,84%). Ще 17,2% пенсіонерів (1,7 млн ​​осіб) одержують пенсію від 3 до 4 тис. грн. Тобто, 44% пенсіонерів мають пенсію у розмірі до 4 тис. грн. Якщо ж врахувати і тих, хто отримує до 5 тис. грн, то така виплата у 62,6% українців на пенсії. Таким чином більшість українських пенсіонерів не мають середньої пенсії в 5,7 тис. грн.

Після реформ серед цивільних пенсіонерів залишилася лише одна група щасливчиків, яких спільна пенсійна формула не стосується – судді. З початку року їхня виплата зросла на 4037 грн і досягла в середньому 103 874 грн. Для решти це недосяжна виплата, адже яка б зарплата не була, максимальна пенсія – 10 прожиткових мінімумів. Нині це 23 610 грн.

Для суддів це обмеження не діє, їхню пенсію розраховують за особливою формулою. Якщо для звичайного українця в результаті розрахунку коефіцієнт заміщення (тобто відсоток від звичної зарплати, який можна отримувати на пенсії), становить менше 30%, то для судді з 35 роками стажу – 80%.

Оформлення пенсії, фото: Facebook
Оформлення пенсії, фото: Facebook

Насправді проблема пенсійної системи полягає не у високих пенсіях для суддів та невигідній формулі для пересічних українців.

Є три величезні проблеми, без вирішення яких досягти відчутного збільшення пенсій не вдасться:

- Критичне співвідношення пенсіонерів до працюючих (один до одного). Для високої пенсії в Україні має бути набагато більше тих, хто отримує білу зарплату та сплачує з неї внески. Наприклад, щоб збільшити середню пенсію до рівня близько 12 тис. грн, кількість працюючих має зрости вдвічі. Ще один варіант: покрити зростання пенсій частково збільшенням кількості нових робочих місць, частково детенізацією та зростанням зарплат;

- низький рівень офіційних зарплат та тіньова зайнятість. Українці платять із зарплат 22% єдиного соцвнеску (ЄСВ). До Пенсійного фонду із зарплати направляється лише 19,19%.

- відсутність накопичувальних пенсій та умов для їх запровадження. Щоб в Україні запрацювали накопичувальні пенсійні фонди, мають бути надійні та стабільні умови для інвестування, фондовий ринок, помірна інфляція.

Деталі реформи поки що не розкривають, проте вона не передбачає ні збільшення розміру ЄСВ, ні перегляду пенсійного віку (що могло б позитивно вплинути на співвідношення працюючих та пенсіонерів).

"Нам потрібне прозоре, чітке пенсійне законодавство. Правила обліку пенсії, які розумітимуть і нинішні працівники, і пенсіонери. Правила, яким довірятимуть і які суспільство вважатиме справедливими. На наш запит Київська школа економіки провела соцопитування, частина запитань якого стосувалася пенсійного забезпечення. Результати показали, що люди вважають пенсійну систему дуже несправедливою і дуже непрозорою, це відображає і наше розуміння", - анонсувала реформу заступниця міністра соцполітики Дар'я Марчак.

Оформлення пенсії, скріншот: Facebook
Оформлення пенсії, скріншот: Facebook

З червня перерахують пенсію заднім числом, але не всім

Червневий перерахунок пенсій торкнеться лише частин працюючих. З 10,4 млн. пенсіонерів продовжують працювати 2,7 млн. Вони мають право на перерахунок виплати за формулою кожні 24 місяці. У формулі розрахунку пенсії є стаж. Якщо вам призначили пенсію та ви продовжили працювати, через два роки вам слід збільшити стаж та провести перерахунок.

Ще одна умова: ви маєте придбати додаткові невраховані 24 місяці стажу станом на 1 квітня 2024 року. Тоді із червня зроблять перерахунок виплати. Наприклад, якщо у вас було 35 років стажу і ваш розрахунковий розмір пенсії становив 7 тис. грн., то після підвищення ваша пенсія становитиме 7,4 тис. грн. Також ви отримаєте додатково 800 грн за квітень та травень. Якщо ваша пенсія із 35 роками стажу становить 10 тис. грн, то після підвищення ви отримаєте вже 10 тис. 571 грн. Ще 1142 грн ви отримаєте за травень та квітень.

Оформлення пенсії, фото: ПФУ
Оформлення пенсії, фото: ПФУ

Тобто перерахунок станеться заднім числом. Підвищити пенсії мали ще з квітня, однак Пенсійний фонд отримує дані про зарплату українців зі значним запізненням. За квітень дані з'являться у червні і тоді чиновники проведуть перерахунок виплат.

Нагадаємо, студенти отримають 8 тисяч гривень допомоги: хто має право оформити заявку.

Раніше повідомлялося, звичайним людям таке і не снилося: яка пенсія у чиновників.

Також, пенсії з інвалідності у червні 2024 року: які суми нарахують українцям, деталі для всіх груп.