Останнім часом стало очевидним, що для українського бюджету критично важливо збільшити доходи, запровадити порядок на митниці, скоротити офшорні угоди, урізати "тіньову" економіку та припинити практику "конвертних" зарплат.

Проте досі не видно конкретних дій з боку наших нардепів та чиновників, а також відсутні пропозиції щодо скорочення непотрібних витрат та розширення податкових джерел.

Люди на вулиці, фото: Знай.ua
Люди на вулиці, фото: Знай.ua

Парадоксально, що натомість нам твердять про необхідність збільшення податку на додану вартість (ПДВ) на 2%-3% та військового збору з 1,5% до 5%.

До того ж, чиновники вже начебто вирішили питання про "інфляційний податок", говорячи про можливе підвищення тарифу на електрику в півтора-два рази. Очевидно, що це призведе до ланцюгової реакції інфляції на всі товари та послуги.

Популярні новини зараз
Штрафи, документи, дипломи, картки та навіть сім'я: які дані з липня потрапляють до ТЦК Термінова новина для водіїв: що зміниться після 10 липня Українцям будуть по-новому виплачувати пенсії: що змінилось Після скандалу з Тищенком, військові вимагають жорсткого покарання для цивільних чоловіків
Показати ще

Люди на кухні, скріншот: YouTube
Люди на кухні, скріншот: YouTube

Чи це справедливо?

Політики уникають обговорення запровадження прогресивної системи податків на доходи фізичних осіб. Але чи справедливо, коли люди, які ледве справляються із харчуванням та оплатою комунальних послуг, сплачують такі ж податки з доходів, як і багаті?

Податок на додану вартість (ПДВ) є одним із найбільш несправедливих податків в Україні, оскільки його фактично сплачує кінцевий споживач, а не підприємства.

Таким чином, негайно слід обговорити питання оподаткування наддоходів та розкоші. В умовах війни податки повинні насамперед стягуватися з тих, хто отримує наддоходи.

Водночас варто звернути увагу на декларації наших нардепів та олігархів, які збагатилися за час війни.

Люди в супермаркетах
Люди в супермаркетах

Коли ж очікується змін?

Згідно з Бюджетним Кодексом, до 1 червня Уряд має затвердити Бюджетну декларацію на 2025 та наступні роки, а потім подати фінансово-економічне обґрунтування до Верховної Ради протягом трьох днів.

Це обґрунтування має містити розрахунки та пояснення до всіх показників, визначених у Бюджетній декларації.

Раніше ми писали про збірний в Україні: хто і скільки має платити

Крім того, Знай.ua повідомляв про нову пільгу для пенсіонерів: кому скасують податок

Вам буде цікаво дізнатися, чоловік став мільйонером завдяки одній єдиній монеті: знайшов її на парковці