Економічно обґрунтований тариф на електроенергію, з урахуванням розподілу та виробництва, у рази вищий від чинного. Про це заявив колишній в.о. міністра енергетики та член наглядової ради Укренерго Юрій Бойко в інтерв'ю виданню "Апостроф".

Собівартість електричної енергії з урахуванням доставки має становити близько 8 гривень за кіловат.

Оплата за електроенергію, кадр з відео
Оплата за електроенергію, кадр з відео

Ця ціна включає вартість електроенергії від виробників - близько 4 гривень за кіловат. Також тариф на передачу мережами "Укренерго", у середньому – 1,8 гривні по країні. Постачання в середньому коштує 15 копійок. Якщо скласти все докупи, то виходить 6,6 гривні за кіловат, але з урахуванням ПДВ - близько 8 гривень.

Втім, такий тариф може виявитися непосильним для населення, адже навіть за мінімального споживання суми у платіжках будуть надхмарними.

Популярні новини зараз
"Розраховуйте на себе": ДТЕК хоче, щоб українці самі готувалися до зими Забули чек у магазині - потрапили до рук шахраїв: як працює нова схема Українцям остаточно випатрають гаманці: в уряді вигадали нові податки За таке влітку ще не платили: сюрпризи в платіжках дедалі незвичніші
Показати ще

Тарифи світло. Фото: скрін youtube
Тарифи світло. Фото: скрін youtube

Юрій Бойко наголосив, що роздрібний тариф для населення до 8 гривень навряд чи підвищать. Поки що шукатимуть компроміс - між реальною вартістю електроенергії та платіжною спроможністю українців.

Експерти припускають, що тариф для побутових споживачів може збільшитися до 4-4,5 гривні за кіловат, а деякі очікують на подорожчання вдвічі.

Раніше інформаційний портал Знай повідомляв, платитимете не 2,64 гривні, а 1,05 за кіловат: українцям пропонують унікальну можливість економії на комуналці.

Також наш портал інформував, єдиного тарифу на світло не буде: який сюрприз готують в уряді.

Крім того, ми писали, суд змусив українку заплатити 36 тисяч за світло: порушення, яке жорстко покарають.