Перед власниками нерухомості часто постає питання: як краще передати майно дітям через заповіт чи дарування? Обидва способи мають свої особливості, і важливо враховувати їх при ухваленні рішення.

Перша відмінність стосується термінів оформлення. Спадкування за заповітом потребує щонайменше 6 місяців після смерті спадкодавця для вступу в права власності, розповідає Delo.ua.

Під час воєнного стану цей термін збільшили до 10 місяців. У разі дарування, якщо всі документи гаразд, право власності можна оформити протягом одного дня.

нерухомість
нерухомість

Друга відмінність у тому, хто вчиняє юридично значуще действие. Заповіт становить виключно спадкодавець, тоді як договір дарування може укласти представник дарувальника, якщо він має потрібні документи.

Популярні новини зараз
Пенсія зросте і без індексації: стареньким пообіцяли доплачувати майже 1000 грн Наступного місяця пенсія може не прийти – хто з пенсіонерів ризикує залишитися з пустим гаманцем Асфальт буде плавитись під ногами: в Україну знову повернеться спекотна погода Після ТЦК біжіть у банк: фінустанови вимагають оновлення даних
Показати ще

Третє, і найважливіше, відмінність – процедура набуття права власності. При наслідуванні право власності переходить спадкоємцю лише після смерті заповідача та завершення оформлення спадщини.

У разі дарування право власності передається після державної реєстрації договору дарування, тобто ще за життя дарувальника.

Ризики та права власників

Насправді можуть виникнути різні ситуації. Наприклад, обдарований може вимагати від дарувальника залишити подароване житло, незважаючи на усні домовленості.

У таких випадках заповіт є безпечнішим варіантом для дарувальника, оскільки він зберігає право власності до самої смерті.

Нерухомість, фото: youtube
Нерухомість, фото: youtube

Обов'язкова частка у спадок

Четверта відмінність стосується обов'язкової частки у спадок. Неповнолітні та ліа з інвалідністю мають право на обов'язкову частку спадщини незалежно від змісту заповіту.

Це означає, що навіть якщо заповідач хотів передати все майно одній людині, частину її однаково отримають спадкоємці, які мають право на обов'язкову частку. У разі дарування таких обмежень немає.

Таким чином, при виборі між заповітом та даруванням важливо враховувати ці нюанси. Заповіт дає більший контроль над майном до кінця життя, тоді як дарування дозволяє швидше передати право власності, але може нести певні ризики для дарувальника.

Нагадаємо, страховка у спадок: юрист розповіла, на що мають право родичі та чи мають взагалі

Раніше ми писали про те, що до редиторів захист, громадян – обмеження прав: що готує новий закон