Всім українцям надається безкоштовна допомога лікаря та ліки за Програмою медичних гарантій. Проте, практикуються випадки, коли за ці послуги вимагають гроші.

У таких ситуаціях пацієнти мають право подати скаргу, як нагадують у Національній службі здоров'я України у Facebook. Там наголосили, що це є грубим порушенням.

Приймальня лікарні. Фото: скриншот з відео
Приймальня лікарні. Фото: скриншот з відео

"Якщо в медустанові, яка має укладений договір з НСЗУ, у пацієнта вимагали купувати ліки, які є у Національному переліку основних лікарських засобів або оплачувати послуги, які покриває Програма медичних гарантій, - це порушення", - йдеться у повідомленні. у повідомленні.

Якщо в установі вимагають хабар, пацієнт або його уповноважена особа можуть подати скаргу до НСЗУ через електронну форму на сайті або за безкоштовним номером 16-77. Крім того, представник пацієнта повинен мати відповідні документи - довіреність, свідоцтво про народження або довідку про опікунство.

Популярні новини зараз
Українцям будуть по-новому вручати повістки: все зміниться з 16 липня Ситуація зі світлом кардинально зміниться: 5 атомних блоків "йдуть" на ремонт Краще на якийсь час переїхати: п'ять областей відключатимуть частіше за інших - список Для власників квартир приготували новий тарифний "сюрприз": яка послуга дорожчає
Показати ще

Також українцям надали цінні рекомендації для подання звернення:

  • Вкажіть прізвище, ім'я та по батькові пацієнта, дату народження, дату події, що сталася з пацієнтом.
  • Правильно вкажіть назву лікарні. Якщо ви можете, додайте код ЄДРПОУ – його легко знайти в інтернеті.
  • Напишіть посаду, прізвище, ім'я та по батькові особи, яка вимагала оплату за медичні послуги, ліки та інші матеріали.

Швидка допомога. Фото: Youtube
Швидка допомога. Фото: Youtube

Слід докладно описати ситуацію. Наприклад, які саме препарати вимагають докупити, скільки ви витратили на них або яку суму просили віддати в лікарні. Копії чеків на ліки чи медичні послуги також допоможуть встановити факт порушення.

Нагадаємо, що буде час до кінця року: кому треба міняти договір із ПФУ.

Раніше ми повідомляли про лікарняні по-новому: хто як і коли отримає виплати.