Народне свято «Левон Огірочник» відзначається 23 травня. Православна церква цього дня святкує набуття мощів святителя Леонтія.

Інші назви свята: "Леонтій", "Леон/Леонтій Огірочник", "Леон/Левон/Леонтій Конопляник".

Огірочником чи конопляником день у народі прозвали тому, що він вважався найбільш підходящим для посадки цих культур.

Також 23 травня православні віруючі за новим церковним календарем згадують преподобного Михайла, єпископа Синадського та преподобну Єфросинію Полоцьку.

Популярні новини зараз
Для власників квартир приготували новий тарифний "сюрприз": яка послуга дорожчає Викорініть з себе "радянщину": 5 звичок, які час залишити в минулому Українцям готують нове подорожчання: ще одна комунальна послуга зросте на 30% У YASNO повідомили неприємну новину для тих, хто платить за "нічним" тарифом
Показати ще

Цей день – останній термін, щоб посадити різні овочі. Але найбільше слід садити саме огірки. Після 23 травня жодні посіви вже не принесуть урожаю. Огірки треба садити так, щоб ні сусіди, ні родичі не знали про це. Першу розсаду треба посадити так, щоби ніхто не побачив. При цьому наші пращури раніше навіть вимовляли спеціальну змову. Якщо цього не робити, то врожай буде невеликим, а може взагалі нічого не вирости.

Перед початком сіяти потрібно з'їсти по яйцю з темною шкаралупою. Це має зробити кожен член сім'ї. Потім шкаралупу додають до насіння, а ще кладуть потовчене пасхальне яйце. Цьому звичаю є простіше пояснення. У яєчній шкаралупі багато кальцію, який необхідний рослинам, але його не завжди вистачає у ґрунті. Тому це такий самий простий спосіб добрива, як, наприклад, додавання золи.

Сіяти треба босоногими, голову краще не покривати, а от очі слід зав'язати. Є прикмета, що тоді птахи не знайдуть насіння в землі, не виклюють їх, і рослина зможе швидко зійти. Ще був звичай при посадці конопель вибирати для цієї справи самого бородатого, або жінку, з найбільш пишним волоссям. Це робили, щоб волокна рослини, з яких потім зроблять пеньку, були більшими.

Підживлення моркви на городі
Підживлення моркви на городі

Що не можна робити 23 травня

Серед головних заборон, що сьогодні не можна робити – сваритися, сумувати, лихословити, відмовляти у допомозі, заздрити.

Народні прикмети кажуть, що цього дня не слід переїжджати – день для цього несприятливий, а також ділитися планами – не збудуться. Крім цього, забороняється давати гроші та речі у борг - вважається, що так можна віддати своє здоров'я та фінансове благополуччя.

Нагадаємо про перенесення церковних свят, чи змінилася дата Вознесіння Господнього: традиції та заборони важливого дня.

Раніше ми повідомляли, що настав час молитися: найсильніші слова за Україну, які треба говорити щодня.