Громадянам України, які зареєстровані на тимчасово окупованих з 24 лютого 2022 року територіях, досі нараховуються субсидії на житлово-комунальні послуги. В державних органах розповідають, скільки коштів держава вже витратила на ці виплати, та чому вони не припиняються, адже багато будинків на окупованих територіях зруйновані, а люди змушені були покинути свої домівки.

Про це розповіли NV Бізнес.

Скільки коштів держава витрачає на субсидії для жителів окупованих територій

Точна сума невідома, адже інформація про бюджетні витрати в цих регіонах обмежена. Проте, за оцінками експертів, йдеться про мільярди гривень.

Субсидія на комуналку
Субсидія на комуналку

Чому виплати не припиняються

Існує кілька причин:

Популярні новини зараз
Не надумайте брати ці яйця: українців попередили про небезпеку у супермаркеті Заженуть у борги, а ви й знати не будете: клієнти Ощадбанку скаржаться на списання коштів Чи витримають школярі спеку: МОН вводить жорсткі заходи З інших беруть пару тисяч: кому з українців задарма встановлять двозонні електролічильники
Показати ще
  • Гуманітарні міркування. Українська держава не хоче позбавляти людей, які постраждали від війни, додаткової підтримки, адже вони й без того опинилися в скрутному становищі.

  • Підтримка економіки окупованих територій. Субсидії частково стимулюють економіку цих регіонів, адже люди можуть витрачати ці кошти на інші товари та послуги.

  • Збереження права на житло. Навіть якщо люди змушені були покинути свої домівки, вони не втрачають права власності на них. Субсидії допоможуть їм зберегти це право після повернення на звільнені території.

Як люди отримують субсидії на окупованих територіях

Наразі механізм отримання субсидій на окупованих територіях не чітко визначений.

Що далі

Майбутнє субсидій для жителів окупованих територій залежить від розвитку ситуації на фронті. Важливо зазначити, що питання субсидій для жителів окупованих територій є складним і не має однозначної відповіді. З одного боку, держава несе відповідальність за своїх громадян і має їм допомагати. З іншого боку, виникають питання щодо ефективності використання бюджетних коштів та доцільності виплат людям, які не проживають на цих територіях.

Тільки час покаже, яким буде остаточне рішення щодо субсидій для жителів окупованих територій.

Субсидія / фото: Pinterest
Субсидія / фото: Pinterest

Нагадаємо, що українці можуть отримати окрему бюджетну субсидію у розмірі 8 тисяч гривень: заявки вже приймаються.

Як повідомляли раніше, українцям загрожує втрата субсидій.

Як писав "Знай" раніше, малозабезпеченим та пенсіонерам покриють частину витрат на комуналку.