Податкове законодавство України стає все більш жорстким, а його порушення може обернутися серйозними фінансовими втратами для фізичних осіб – підприємців.

За останніми даними, більшість порушень торкаються не лише несвоєчасного подання декларацій та несплати податків, але й вимог щодо обов'язкового використання касового апарату та ведення обліку товарів.

Касовий апарат. Фото Дія
Касовий апарат. Фото Дія

Михайло Смокович, податковий консультант, зазначає, що ФОПи мають бути особливо уважними до свого фінансового стану та виконання всіх податкових зобов'язань, оскільки порушення можуть призвести до серйозних штрафів. Для українських підприємців діють наступні штрафні санкції у 2024 році:

  1. Відсутність податкової звітності (неподання чи невчасне подання) - 340 грн.
  2. Повторне неподання декларації протягом року - 1 020 грн.
  3. Невчасна сплата єдиного податку - 50% від суми боргу (для представників 1 та 2 групи), 5% від суми (для ФОПів 3 групи).
  4. Робота без РРО чи ПРРО - 100% вартості проданих товарів (150% вартості – за кожне наступне порушення).
  5. Відсутність обліку товарних залишків - 100% проданої продукції.
  6. Відсутність первинної документації - 120 грн (2 040 грн – за повторне порушення протягом року).
  7. Діяльність без оформлення найманих працівників - 10 мінімальних заробітних плат (80 000 грн).
  8. Ведення господарської діяльності без відкриття ФОП - від 17 000 до 34 000 грн з конфіскацією майна.

Зокрема, наявність касового апарату є обов'язковою для ФОПів, які здійснюють систематичну продаж товарів, тому важливо вчасно зареєструвати РРО чи ПРРО. Водночас, вимога реєстрації касового апарату не стосується всіх категорій підприємців, що робить реєстрацію необов'язковою для певних сегментів бізнесу.

Популярні новини зараз
Гороскоп на тиждень 17-23 червня для всіх знаків Зодіаку: знайомства Овнів, війна Близнят та скандалу Козорогів Зірки зійшлися: цим знакам Зодіаку червень принесе здійснення найзаповітніших мрій Пенсіонерам встановили обмеження: кому не світить підвищення виплат При споживанні до 100 кВт/год – тариф нижчий? У YASNO пояснили важливий нюанс
Показати ще

Раніше ми розповідали: Ні чим не погидують: в ухилянтів-боржників відбиратимуть останнє, в тому числі і особисті речі

Нагадаємо, Ризикуєте залишитись без світла і води, зате з судовою повісткою: які покарання готують боржникам за комуналку