Згідно з новим порядком програми, держава відшкодовуватиме 80% витрат на самостійне розмінування сільськогосподарських земель.

Програма охоплює фермерів, які вже проводили розмінування з 24 лютого 2022 року, а також тих, хто лише планує розпочати цю роботу. Вона надає значну підтримку фермерам, які прагнуть повернутися до роботи на своїй землі після воєнних дій. На реалізацію цієї ініціативи у державному бюджеті на 2024 рік виділено 3 мільярди гривень.

фермер / скріншот з відео
фермер / скріншот з відео

Завдяки компенсаціям фермери зможуть швидше відновити виробництво сільськогосподарської продукції, що сприятиме продовольчій безпеці країни. Уряд оновив Порядок використання коштів, передбачених у державному бюджеті для компенсацій витрат за гуманітарне розмінування земель сільськогосподарського призначення.

Крім компенсацій на розмінування, аграрії можуть отримати компенсацію у розмірі 25% від вартості придбаної сільськогосподарської техніки від 44 українських виробників. Перший віцепрем'єр-міністр та Міністр економіки України Юлія Свириденко підписала наказ про оновлений перелік техніки, яка підлягає частковій компенсації.

Популярні новини зараз
Банки посилять обмеження грошових переказів: навіть дрібні платежі доведеться пояснювати Викорініть з себе "радянщину": 5 звичок, які час залишити в минулому Пенсіонерам встановили обмеження: кому не світить підвищення виплат Українцям готують нове подорожчання: ще одна комунальна послуга зросте на 30%
Показати ще

Яку техніку можна придбати зі знижкою?

До нового переліку включено 2 289 номенклатурних позицій сільгоспмашин та обладнання від 44 українських виробників. До асортименту входять:

  • Трактори для аграрної та лісової господарської діяльності
  • Ґрунтообробна техніка (плуги, борони, культиватори)
  • Комплекси для посіву та обробітку ґрунту
  • Бункери для насіння
  • Машини для сортування і калібрування насіння, зернових та бобових
  • Зернові навантажувачі
  • Машини для внесення мінеральних добрив
  • Обприскувачі та інше

За словами Юлії Свириденко, державна політика спрямована на підтримку вітчизняних виробників і стимулювання внутрішнього попиту. Завдяки цій програмі компенсації вартості сільгосптехніки планується не лише підтримати розвиток українських машинобудівних компаній, але й допомогти аграріям знизити витрати на основні виробничі засоби, підвищивши їхню конкурентоспроможність.

Виробники, які бажають бути включеними до переліку, мають подати заявку з відповідними документами до Мінекономіки до 31 жовтня кожного бюджетного року. Перелік буде поповнюватися відповідно до нових заявок від виробників техніки та обладнання.

Раніше ми розповідали, що Малозабезпеченим українцям призначать допомогу на оплату комуналки

Також, Сильно розгулятися не вийде: яку пенсію дадуть, якщо заробляти понад 30 тисяч гривень