У 2024 році, навіть під час воєнного стану, людям, які не сплачують за комунальні послуги, можуть нараховувати штрафи та пеню, вимагати стягнення заборгованості примусово, а також зупиняти надання цих послуг.

Такі заходи передбачені постановою Кабінету Міністрів України від 29 грудня 2023 р. № 1405. Мораторій на нарахування штрафів та стягнення заборгованості за комунальні послуги запроваджено 5 березня 2022 року на всій території України.

Борги за комуналку. Фото: скрін youtube
Борги за комуналку. Фото: скрін youtube

2024 року мораторій продовжено на тимчасово окупованих територіях і там, де йдуть бойові дії. На решті територій України знову нараховуватимуться штрафи та пеня за несплату комунальних послуг, стягуватимуть заборгованість через суд і можуть відключати послуги тим, хто не платить чи платить не в повному обсязі.

Тепер обов'язковою є заява про тимчасову відсутність споживача у житловому приміщенні, яку необхідно оновлювати кожні півроку.

Популярні новини зараз
"Розраховуйте на себе": ДТЕК хоче, щоб українці самі готувалися до зими "ПриватБанк" відбере в українців безкоштовну послугу, яку любили усі Асфальт буде плавитись під ногами: в Україну знову повернеться спекотна погода Українців ловитимуть посеред вулиці — ТЦК отримали нові повноваження по перевірці документів
Показати ще

Вимкнення світла за борги. Фото: скрін youtube
Вимкнення світла за борги. Фото: скрін youtube

Недоплата за комунальні послуги може мати наслідки споживача. За кожен день прострочення боргу може нараховуватись пеня, але не більше 0,01% від суми боргу за день та не більше 100% від загальної суми боргу.

Якщо боржник не сплачує заборгованості, він може бути відключений від комунальних послуг. Це регулюється законом та контрактом. Якщо людина не сплачує борг добровільно, суд може ухвалити рішення про стягнення з примусу.

борги
борги

Заборгованість за комунальні послуги не нараховується тим, хто має пошкоджене чи зруйноване житло, а також тим, хто перебуває за кордоном.

Нагадаємо, українців пропонують штрафувати за несплату електроенергії: 50 тисяч гривень і не менше

Вам буде цікаво дізнатися померлі родичі обтяжать вас боргами: як цього уникнути