Українці, які перебувають за кордоном, стикаються із серйозними проблемами в обслуговуванні своїх банківських рахунків. Головною складністю є можливість дистанційного управління своїми фінансами.

Випадок, описаний Olga0, пов'язаний із "Ощадбанком". Вона розповідає, що після втрати доступу до фінансового номера телефону та блокування інтернет-банкінгу у лютому 2024 року її карти були заблоковані.

Про це пише Мінфін.

Банковская карта
Банковская карта

Незважаючи на прохання не блокувати карти, банк все ж таки ухвалив таке рішення. Вона зазначає, що навіть із наданою довіреністю банк не видав картки.

Популярні новини зараз
Не виживаєте, а комфортно існуєте: у Мінсоці підрахували, що 7000 грн – норма для українця Автівки примусово вилучатимуть і продаватимуть з аукціону: в пастку потраплять тисячі українців Українцям платитимуть щомісячну допомогу на медичні послуги: як подати заявку, не виходячи з дому Олена Бюн розповіла, хто насправді замовив убивство Ірини Фаріон
Показати ще

Щоб змінити фінансовий номер , потрібна складніша процедура, ніж просто написати в месенджер банку або зателефонувати.

  1. Спочатку банк має ідентифікувати клієнта, щоб переконатися, що він справді є власником рахунку.
  2. Це зазвичай робиться шляхом подання відповідної заяви, підписаної електронним цифровим підписом, надісланої до банку.
  3. Банк звертає увагу на електронну адресу відправника документа та перевіряє, чи він підписаний кваліфікованим електронним підписом.

Електронний підпис вважається аналогом власноручного підпису та зазвичай не викликає проблем. Якщо заяву підписано електронним цифровим підписом, банки зазвичай виконують запит без відмов.

Людина, яка ріже банківську картку
Людина, яка ріже банківську картку

Є деякі нюанси при оформленні довіреності

Якщо це генеральна довіреність, то банки можуть відмовити у виконанні запиту, вимагаючи більш детального опису дій, на які довіреній особі надано повноваження.

Банки намагаються мінімізувати свої ризики та дотримуються рекомендацій НБУ та законодавства, щоб уникнути можливих судових спорів.

Тому при оформленні довіреності важливо вказувати конкретну назву банку та детально описувати дії, на які довіреній особі надаються повноваження. У разі банки зазвичай виконують запити клієнтів без проблем.

Також наш портал повідомляв, ПриватБанк вирішив "озолотити" клієнтів: роздасть гроші та подарунки за прості операції