У новому відео на каналі "На пенсії" юрист Вікторія Гусакова розказала про те, що потрібно знати працівникам при звільненні. Коли вас звільняють, роботодавець має дати вам трудову книжку з записом про звільнення та виплатити всі гроші, які вам належать.

Якщо в день звільнення ви не працювали, то ви маєте право отримати свій розрахунок наступного дня після того, як попросите про це.

Звільнення - фото obkom.dp.ua
Звільнення - фото obkom.dp.ua

"Згідно з Трудовим кодексом України, у день звільнення роботодавець повинен надати звільненому працівникові трудову книжку, оформлену належним чином. Тобто в ній має бути запис про звільнення з роботи і цього ж дня звільнений працівник повинен отримати всі належні йому виплати", - пояснила Гусакова.

Якщо роботодавець затримує виплату або каже, що грошей немає, можна подати до суду. Але перед цим треба написати лист роботодавцю з вимогою про виплату боргу.

Популярні новини зараз
Коли чекати "похолодання" після жахливої ​​спеки: вже не рятує і тінь Як оновити дані, щоб не йти в ТЦК: українцям підказали швидкі альтернативи З 1 липня українці отримають 20 тисяч гривень пенсії, але не всі: кому пощастить Споживачам електроенергії дали 5 днів: що потрібно зробити кожному
Показати ще

Перед подачею до суду зберіть всі необхідні документи, як-от копії паспорта, ідентифікаційного коду, трудової книжки, накази про прийняття на роботу та звільнення, а також довідку про середню зарплату.

Мобінг, звільнення - фото zen.yandex
Мобінг, звільнення - фото zen.yandex

У 2024 році за подання позову доведеться заплатити судовий збір, який становить 40% від прожиткового мінімуму для працездатних громадян, а це приблизно 1211,20 грн.

Також наш портал інформував, можуть звільнити ні за що: українцям готують нові правила

Вам буде цікаво дізнатися українські жінки йдуть служити, щоб урятувати своїх чоловіків: "Скоро всі там будемо"