Пенсійні виплати мають повністю забезпечувати фінансову стабільність під час заслуженого відпочинку. Але частина літніх українців отримують значно менші суми, аніж розраховували.

Це може здатися несправедливим або навіть дискримінаційним для тих, хто чесно працював багато років. Однак, існують чіткі обмеження на розмір пенсійних виплат.

Згідно з законодавством, максимальний розмір пенсії у більшості випадків обмежений і становить 10 прожиткових мінімумів. Тобто сума щомісячної пенсійної виплати не може перевищувати 23 610 гривень.

"Максимальний розмір пенсії (з урахуванням надбавок, підвищень, додаткової пенсії, цільової грошової допомоги, пенсії за особливі заслуги перед Україною, індексації та інших доплат до пенсії, встановлених законодавством, крім доплати до надбавок окремим категоріям осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною) не може перевищувати десяти прожиткових мінімумів, установлених для осіб, які втратили працездатність"– зазначають у ПФУ.

Пенсіонерка на касі
Пенсіонерка на касі

Популярні новини зараз
Дадуть лише тиждень: кому необхідно повторно оновити облікові дані Газовики проводять заміну лічильників: скільки доведеться заплатити й чи можна відмовитись Автівки примусово вилучатимуть і продаватимуть з аукціону: в пастку потраплять тисячі українців За таке влітку ще не платили: сюрпризи в платіжках дедалі незвичніші
Показати ще

Пенсіонерам, яким належить пенсія, що перевищує максимальний поріг, автоматично зменшують розмір виплати до максимального рівня. Це означає, що навіть якщо нарахована пенсія перевищує максимальну суму, пенсіонери не отримають додаткових надбавок чи підвищень, які їм можна було б нарахувати згідно з їхнім стажем чи іншими факторами.

Тим же, хто про максимальну пенсію і мріяти не може, встановлять надбавки за вік. Наприклад, з 1 червня пенсіонерам віком від 70 до 74 років включно додатково доплатять 300 гривень. Ця сума збільшується зі зростанням віку пенсіонера і складатиме вже 570 гривень для тих, хто досяг 80 років.

Нагадаємо, Українцям дозволили збільшити розмір пенсії, але не всім: кому пощастить

Раніше ми розповідали, що На пенсіонерів катастрофічно не вистачає грошей: все через "страждальний" закон