Згідно з інформацією Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області, жінки, які народили п'ятьох або більше дітей та успішно виховали їх до шестирічного віку, мають право на призначення дострокової пенсії за віком.

Згідно з чинним законодавством, для отримання цієї пільги жінка повинна досягти 50-річного віку та мати не менше ніж 15 років страхового стажу. Ця норма закріплена у статті 115 Закону України від 9.07.2003 року № 1058-IV "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування".

Українська пенсіонерка
Українська пенсіонерка

Якщо ж виховання п'ятьох або більше дітей здійснювалося батьком,за відсутності матері або на її вибір, дострокова пенсія за віком може бути призначена йому після досягнення 55-річного віку та за наявності страхового стажу не менше ніж 20 років.

Час, протягом якого непрацююча мати доглядала за малолітніми дітьми, включається до стажу роботи на підставі свідоцтва про народження дитини, але не може перевищувати три роки на кожну дитину.

Популярні новини зараз
"Укрзалізниця" змінила серйозне правило – потрібно знати про це заздалегідь Пільговий зв'язок для пенсіонерів: у "Київстар" пояснили, як підключити Потрібно терміново нести документи: українським пенсіонерам дозволили у червні "відновити" виплати Як уберегти новий холодильник від постійних відключень світла: запам'ятай ці правила
Показати ще

Починаючи з 1 січня 2004 року, цей період зараховується до страхового стажу матері у випадку, якщо вона доглядає за дитиною до досягнення нею трьохрічного віку, та за умови отримання допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трьохрічного віку. З 1 січня 2005 року цей період зараховується до страхового стажу на підставі даних реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування.

Для призначення дострокової пенсії за віком матері або батьку багатодітної сім'ї необхідно надати наступні документи:

  • Заяву про призначення пенсії.
  • Паспорт особи, якій призначається пенсія.
  • Свідоцтво про шлюб заявника (у разі зміни прізвища).
  • Реєстраційний номер облікової картки платника податків.
  • Трудову книжку та інші документи, що підтверджують набутий страховий стаж.
  • Свідоцтва про народження дітей.
  • Паспорти дітей (за наявності).

Згідно з пунктом 6 статті 1 Закону України від 1.06.2000 № 1767-ІІІ «Про пенсії за особливі заслуги перед Україною», матерям, які народили п'ятьох або більше дітей та успішно виховали їх до шестирічного віку, може бути призначено надбавку — пенсію за особливі заслуги перед Україною в розмірі від 35 % до 40 % прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб, залежно від кількості дітей.

Раніше ми повідомляли, що Українцям за кордоном виплатять допомогу на дітей: хто отримає 40 тисяч гривень

Нагадаємо, Додадуть 500 гривень: пенсіонерам обіцяють надбавку у червні