В Україні багатодітні сім'ї, які мають трьох або більше дітей, можуть отримати спеціальний статус, що надає їм доступ до різних соціальних гарантій та виплат. Цей статус визнається для сімей, де діти можуть бути від одного або обох батьків, включно з дітьми від попередніх шлюбів, які живуть разом із батьками.

Також, один з батьків, який сам виховує трьох і більше дітей, також має право на цей статус. Для офіційного визнання статусу багатодітної сім'ї потрібно звернутися до місцевих органів виконавчої влади або ЦНАПу з відповідною заявою.

Багатодітна родина, фото з вільних джерел
Багатодітна родина, фото з вільних джерел

Процес видачі спеціального посвідчення займає до десяти робочих днів. Посвідчення видається дітям старше 6 років та одному з батьків. Отримавши цей статус, багатодітні сім'ї отримують доступ до наступних пільг:

  • знижки 50% на оплату за користування житлом і комунальними послугами.
  • Знижка 50% від вартості палива.
  • Безкоштовний проїзд у громадському транспорті, включаючи міські автобуси, тролейбуси, трамваї та залізничне приміське сполучення.
  • Право на безкоштовне отримання медикаментів за рецептом лікаря.
  • Щорічні медичні обстеження та компенсація витрат на протезування зубів.
  • Безкоштовне оздоровлення та відпочинок для дітей.

Крім того, на кожну третю та наступну дитину до досягнення шести років держава виплачує щомісячну грошову допомогу у розмірі 2100 грн.

Популярні новини зараз
Забули чек у магазині - потрапили до рук шахраїв: як працює нова схема Асфальт буде плавитись під ногами: в Україну знову повернеться спекотна погода Після ТЦК біжіть у банк: фінустанови вимагають оновлення даних Українцям остаточно випатрають гаманці: в уряді вигадали нові податки
Показати ще

Діти. Фото Freepik
Діти. Фото Freepik

Ці пільги та виплати допомагають полегшити фінансове навантаження на багатодітні сім'ї, підтримуючи їхнє соціальне становище і забезпечуючи більш стабільні умови для виховання дітей.

Вам буде цікаво дізнатися українцям нададуть тимчасову допомогу: щомісяця по 1100 грн