Шкільний дзвінок для багатьох батьків лунає як дзвінок тривоги, адже здавалося б, ваша малеча тільки-но з'явилася на світ. Та час летить неймовірно швидко, і ось уже перед вами стоїть завдання – записати дитину в перший клас. Більшість батьків хвилюються: "А що потрібно? Коли подавати документи і куди бігти?" Ми допоможемо вам розібратися у цьому важливому етапі в життя вашого малюка.

Важливо пам’ятати, що в Україні прийом документів у перший клас триває до 31 травня. Але не забувайте, що кожна школа має свої власні правила. Проте прийом документів має розпочатися не пізніше 1 травня. Так що, батьки, будьте уважні і не пропустіть цей момент.

Першокласниця
Першокласниця

Які документи необхідні

Тепер щодо документів. Що потрібно мати під рукою, щоб ваша дитина була включена до списку майбутніх першокласників? Надаємо вам перелік:

Популярні новини зараз
Ви подивитесь на лічильники і не повірите очам: як прибрати кілька кубів до кінця місяця без порушень Таких цін не бачили давно: скільки доведеться заплатити за курячі та перепелині яйця Друг президента Зеленського Жека Кошовий зізнався, як "виживає" на 2 тисячі баксів у місяць Залишать останню сорочку: які речі не будуть вилучати в ухилянтів-боржників
Показати ще
  • Заява від батьків про бажання зареєструвати дитину в перший клас.
  • Паспорт одного з батьків. Важливий документ, що підтверджує вашу особистість і ваше право бути батьком цього маленького першокласника.
  • Копія та оригінал свідоцтва про народження дитини.
  • Медична довідка за формою №086-1/о. Не забудьте про здоров'я вашої дитини!
  • Карта профілактичних щеплень за формою №063/о.
  • Копія та оригінал документа, що підтверджує місце проживання дитини.

У Білій Церкві, Полтаві та Тернополі прийом заяв у перший клас розпочався ще у лютому. Тут керівництво закладів освіти врахувало рекомендації вищого керівництва і відкриває двері для маленьких першокласників ще до весняного тепла.

А в Хмельницькій області батьки можуть починати подавати заяви з 1 травня. Тут графік набору дітей у перший клас дещо відмінний, але це дає родинам додатковий час для підготовки і вибору найкращої школи для своєї дитини.

А тепер про важливі дати: попередні списки на всій території країни повинні бути складені до 5 червня 2024 року. Жеребкування за вільні місця триватиме до 10 червня. І з 11 по 15 червня відбудеться зарахування на вільні місця за результатами жеребкування.

Чи вистачить місць

Діти, які проживають на території обслуговування школи, мають бути зараховані у заклад освіти в першу чергу. Крім того, першочерговість стосується інших категорій учнів. Наприклад, учні з сімей внутрішньо переміщених осіб, діти батьків, які працюють у школі, або навчаються їхні брат чи сестра також мають право на перевагу у зарахуванні.

Проте варто відзначити, що першочергове зарахування не є абсолютним правилом у всіх випадках. Зазвичай списки дітей, яких зарахували першочергово, стають відомими до 1 червня.

Раніше ми розповідали про Нові правила аліментів: чого очікувати батькам у 2024

Нагадаємо, Росіянка залишила дитину з батьками-алкоголіками, а дід викинув її в піч: у онуку побачив біса