В Україні, окрім оплати за фактично спожитий газ та його доставку, громадяни зобов'язані також сплачувати за технічне обслуговування газових мереж і обладнання у своїх домівках.

Ця плата відома як "третя платіжка" і вона не стягується щомісяця, а раз на кілька років, в залежності від стану та віку газових систем. Остаточна сума, яку потрібно заплатити за технічне обслуговування, все залежить від декількох факторів.

Газова колонка / фото: MOYO
Газова колонка / фото: MOYO

По-перше, це регіон, де знаходиться житло, адже тарифи можуть відрізнятися залежно від місцевих умов і витрат на утримання газової інфраструктури.

По-друге, вартість залежить від конкретної будівлі, особливо від віку і технічного стану внутрішньобудинкових газових систем. Наприклад, у Київській області за обслуговування квартири може бути нараховано плату у розмірі 320 гривень.

Популярні новини зараз
Українці ломляться у ТЦК перед ухваленням нового закону про мобілізацію: але добровольцями "майже не пахне" "Відрізати два міста, прикриваючись миром": відомий екстрасенс визначив плани росії на травень 2024 В Україні з’явився новий вид пенсій: отримати може кожен, але доведеться поділитись Попрощаєтесь зі своїм житлом? Що станеться з ухилянтами у новому законі про мобілізацію
Показати ще

Цей платіж не є щомісячним: його потрібно сплачувати раз на три або навіть п'ять років, залежно від віку та стану газових систем.

Платіжки за газ. Фото: скрін youtube
Платіжки за газ. Фото: скрін youtube

Законодавство передбачає, що газові системи, вік яких не перевищує 25 років, повинні проходити технічне обслуговування один раз на п’ять років. Старіші системи, вік яких перевищує 25 років, вимагають більш частого обслуговування - раз на три роки.

У разі, якщо обслуговування не проводиться в установлені терміни, власникам житла може загрожувати відключення газу. Це включає припинення подачі газу до будинку і встановлення на газові вводи заглушок.

Платіжка за газ. Фото: скрін youtube
Платіжка за газ. Фото: скрін youtube

Такі заходи призначені для забезпечення безпеки та запобігання можливим аваріям чи надзвичайним ситуаціям, що можуть виникнути через несправність газових мереж.

Нагадаємо, готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня

Раніше ми писали про те, що за інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою