У церковному календарі це день вшанування пам'яті преподобного Іоанна Ветхопещерника, ієромонаха, пресвітера.

Інші назви свята: "День Івана Воїна", "Ветхопещерник", "Новини", "Карник корів", "Бабині іменини". Новини – це свято весни.

Сьогодні варто помолитися Іоанну, попросити його розсудити суперечки, уберегти від злодіїв, також він може допомогти знайти винуватців крадіжки та пропажу. Але треба піти до церкви та служити йому молебень.

Для жінок було ще одне заняття – пекти пиріжки. Вони мають бути з різними начинками. Вважається, що чим більше їх буде різних, тим багатішим буде врожай. Іоанн також просили сімейного щастя. Потрібно встати рано-вранці, взяти по одній речі кожного члена сім'ї і віднести до храму. Простояти ранкову службу, потім помолитися, щоб ніхто не хворів, усі жили у злагоді та у світі. Речі потім повертають господарям, але їх треба одразу використати.

Популярні новини зараз
Гороскоп на травень-2024 для всіх знаків Зодіаку: звільнення Тільців, витрати Стрільців та полегшення Водоліїв Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку Отримали зарплату, зробили заначку та залишилися без грошей: українців попередили про неприємності вдома
Показати ще

Наші пращури помітили, якщо у цей день спекотно, то весна буде холодною . . Потім тканину розстеляли на землі, клали на неї пиріг і йшли додому. Це робили, щоб весна піддобріла та принесла гарний урожай льону та конопель. Різні речі з тканини можна сьогодні розвісити на кущах і траві, що проросла, поки сонце не зайде.

захід сонця, фото Pxhere
захід сонця, фото Pxhere

Що не можна робити 19 квітня

Серед заборон, що сьогодні не можна робити – починати сварки, скандали, лаятися, поганословити, відмовляти у допомозі, особливо безпритульним людям та тваринам.

Триває Великий піст 2024 року - тим, хто постить, заборонено протягом посту вживати скоромні продукти, а в цей день належить сухожер.

Народні прикмети не наказують думати про погане - думки мають сильну енергетику і можуть матеріалізуватися. Також заборонено позичати гроші і в цей день краще не розлучатися - інакше ще три роки не одружишся.

Нагадаємо про Великий піст-2024 продовжується: що заборонено робити всім православним до 5 травня.

Раніше ми повідомляли про Великий піст-2024: як правильно харчуватися, приклади страв та навіщо взагалі постувати.