У випадку, якщо працівник отримав ушкодження не з власної вини, йому виплатять страхову компенсацію. З квітня її максимальний розмір становить 56 тис. гривень.

Як повідомили у Пенсійному фонді, розмір грошової компенсації внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання залежатиме від ступеня втрати професійної працездатності за висновком МСЕК, виходячи з розрахунку семи мінімальних заробітних плат, встановлених законом на день настання права потерпілого на страхову виплату.

Травматизм на виробництві. Фото з інтернету

Якщо страховий випадок настав після 01.04.2024 і працівник повністю втратив працездатність, йому виплатять 56 000 грн (8000х7).

«Якщо під час розслідування нещасного випадку встановлено, що ушкодження здоров’я настало не лише з вини роботодавця, а і внаслідок порушення потерпілим норм про охорону праці, розмір одноразової страхової виплати зменшується, але не більш як на 50%», - кажуть у Пенсійному фонді.

Популярні новини зараз
Новий закон про мобілізацію: чи позбавлять українців житла за неявку по повістці Запитай у дружини або мами: які документи потрібні українським чоловікам для оновлення даних у ТЦК Пенсіонерам приготували пристойну надбавку, але дадуть не кожному: хтось може надіятись Українцям збільшать доплати та пільги: коли можна буде отримати
Показати ще

У разі коли потерпілому вперше встановлено сукупний відсоток втрати працездатності за декількома страховими випадками та по одному з них встановлено, що потерпілий порушив закон про охорону праці, тоді розмір одноразової допомоги розраховується за кожним страховим випадком та зменшується відповідно до страхового випадку, за яким установлено вину потерпілого.

Травматизм. Фото з інтернету

Якщо під час подальших обстежень МСЕК встановить потерпілому вищий ступінь втрати стійкої професійної працездатності з урахуванням іншої професійної хвороби або іншого каліцтва, пов’язаного з виконанням трудових обов’язків, одноразова страхова виплата визначається відповідно до відсотка, на який збільшено ступінь втрати працездатності порівняно з попереднім обстеженням МСЕК, виходячи з розрахунку семи мінімальних заробітних плат, встановлених законом на день настання права потерпілого на страхову виплату, повідомили в ПФУ.

Нагадаємо про Нові правила виплат переселенцям: що зміниться для українців

Раніше ми розповідали про Цінні кадри: за якими професіями ганяються роботодавці в Україні