Деяким категоріям громадян України дозволено обирати, яку вони собі хочуть пенсійну виплату – за групою інвалідності чи за віковою складовою. Тож, варто розуміти, яку з цих пенсій вигідніше оформлювати українцям сьогодні.

Про це повідомляють у Пенсійному фонді України.

Пенсія людям з інвалідністю ІІІ групи

Мінімальний рівень пенсійної виплати через ІІІ групу інвалідності становить 50% від нарахування за віком. Однак, у такій ситуації оформлювати виплату за віковою складовою не завжди є вигідним варіантом.

Наприклад, якщо людина ще не перейшла у категорію пенсіонерів відповідно до віку, але в неї є необхідна кількість відпрацьованих років, вона отримає однакову вікову та інвалідну пенсійну виплату. Саме через це не слід змінювати вид виплати, адже це не має жодного сенсу.

Пенсіонери у Пенсійному фонді
Пенсіонери у Пенсійному фонді
Пенсіонери у Пенсійному фонді. Фото: скриншот з YouTube

Популярні новини зараз
У коханні чекають справжні випробування: яким знакам зодіаку краще забути про стосунки Комунальники "наплювали" на мораторій: встановили незаконні тарифи та змушували переплачувати Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет" Отримали зарплату, зробили заначку та залишилися без грошей: українців попередили про неприємності вдома
Показати ще

Пенсія людям з інвалідністю І і ІІ групі

Сьогодні розмір пенсійної виплати для людей, які мають першу групу інвалідності, становить 100% від вікової пенсії. А ось для осіб другої групи інвалідності – вже 90% від вікової виплати. У цій ситуації краще звернути увагу на вік, в якому перебуває особа, та на кількість страхового стажу, який вона має.

Оформлення пенсії, фото: Facebook
Оформлення пенсії, фото: Facebook
Процес оформлення пенсії. Фото: Facebook

Страховий стаж для виходу на пенсію в 2024 році

Цього року людині, яка хоче отримувати пенсійні виплати, потрібно мати від 15 до 31 року страхового стажу. Тим, хто хоче вийти на пенсію в 60 років, потрібно мати від 31 року відпрацьованих років, а ось людям, які хочуть стати пенсіонерами у 63 роки, потрібно мати 21 рік стажу.

Якщо людина хоче вийти на пенсію в 65 років, в неї повинно бути 15 років страхового стажу.

Нагадаємо, які українські громадяни ризикують втратити пенсію через грубу помилку.

Як повідомляли раніше, хто може отримати доплату до пенсійної виплати в Україні.

Як писав "Знай" раніше, які українці можуть змінити розмір пенсійної виплати в 2024 році.