9 квітня за новим церковним календарем православні віруючі згадують святого мученика Євпсихія та святого преподобномученика Вадима.

У народному календарі це Вадим Ключник.

Святий Вадим жив у 4 столітті. Він був родом із міста Віфлапати у Персії. У юнацькому віці він вивчав християнство і вирішив роздати свою спадщину. Також Вадим збудував монастир у пустелі, де й оселився. Через деякий час він став учителем для семи учнів.

Вадим Ключник 9 квітня: традиції свята

За звичаєм у свято люди ходили до ключів, чистили їх і примовляли: "Підземна водице, відмикаємо тобі шляхи весняні". Після цього з джерел брали воду, вмивалися нею та пили її. У народі вважалося, що це зміцнить здоров'я.

Популярні новини зараз
Поповнення картки через термінали ПриватБанку: чому гроші можуть не зарахуватись Пенсіонерам приготували пристойну надбавку, але дадуть не кожному: хтось може надіятись Зміни у тарифах: мобільний оператор Lifecell зробив важливе оголошення Тарифи просто непідйомні для пенсіонерів: українці тікають від "Київстар"
Показати ще

З давніх-давен 9 квітня проводиться обряд ворожіння на хвору людину за джерелом. Для цього треба піти до води, ні з ким не розмовляти дорогою, помолитися на чотири сторони і запитати води, чи одужає той, кого загадав. Якщо вода залишиться гладкою і чистою, значить, людина одужає від хвороби, і на неї чекає довге життя. Якщо вода почне булькати чи вирувати – варто приготуватися до найгіршого.

До цього часу на луках утворюється свіжа трава. На Вадима Ключника починають виганяти на них худобу. Ще селяни перевіряють землю на полях, чи вона готова до початку орного сезону. Беруть грудку ґрунту, трохи здавлюють, а потім кидають униз. Якщо вона розсипається, то земля готова на роботу. Якщо вона волога, то треба почекати.

Що не можна робити 9 квітня

Серед заборон, що сьогодні не можна робити – лаятися, скандалити, пліткувати, заздрити, ображати людей чи тварин, відмовляти у допомозі, милостині.

Народні прикмети не велять цього дня довго спати - можна проспати своє щастя. Також потрібно дбайливо поводитися з водою - вважається, що якщо пролити її, то можна викликати лихо.

Триває Великий піст 2024 – тим, хто постить, дозволяється гаряча їжа без олії.

Нагадаємо про Великий пост-2024 продовжується: що заборонено робити всім православним до 5 травня.

Раніше ми повідомляли про Великий пост-2024: як правильно харчуватися, приклади страв та навіщо взагалі постувати.