Цього дня православна церква вшановує пам'ять преподобного Іоанна Ліствичника. Інші назви свята: "Іоан Ліствичник", "Біди з домовиком", "Прокази домового".

Ліствичником цього святого називали на честь його основного твору - Ліствиці. "Лестниця" у перекладі зі старослов'янської означає "сходи", тому в цей день пекли невеликі хлібці у вигляді драбинки.

Тому сьогодні потрібно обов'язково спекти печиво у вигляді драбинки. Робиться воно так: із тіста роблять дві ковбаски, а пиріжки між ними стають сходами. Ступінь має бути стільки, скільки членів у вашій родині. Таке печиво потрібно з'їсти кожному, тоді здоров'я вистачить на цілий рік. Печиво можна принести до церкви та окропити святою водою.

Також є повір'я, що цього дня бешкетує домовик. Він злиться на всіх, на людей і тварин, ламає все, кидається під ноги, щоб господарі спотикалися. Все це в нього відбувається з ранку і до півночі, або навіть до співу півнів. Вважається, що він так поводиться, тому що скидає стару шкіру. Щоб не було зайвих неприємностей, бажано закрити домашню живність, а самим не підходити до вікон та весь день провести вдома.

Популярні новини зараз
Українці отримають кошти на оздоровлення: названо необхідну умову Землю накрила потужна магнітна буря, як встояти на ногах Українці намагаються зберегти своє майно перед законом про мобілізацію: що хочуть встигнути Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру
Показати ще

Над вхідними дверима потрібно встромити ніж, а на стінах накреслити хрести дрібною. Двір потрібно обійти віником із липових гілок, будинок окропити святою водою, а тварин обкурити ладаном.

Можна не тільки виганяти домовика, а й задобрити його, особливо вночі. Потрібно просто покласти у кут трохи нюхального тютюну. Вважається, що він його дуже любить.

Хоча з дому краще не виходити, але до храму піти треба, для освячення драбинок, а чоловікам слід вклонитися Іоанну Ліствичнику та попросити його про дощі, щоб усе почало рости швидше на землі.

Після зливи. Фото: Youtube
Після зливи. Фото: Youtube

Що не можна робити 30 березня

Не можна займатися важкою фізичною працею сьогодні, піднімати тяжкості, навантажувати спину та хребет, щоб не було проблем із суглобами.

Не варто цього дня базікати не по ділу, розпускати плітки, розкривати чужі секрети, обговорювати знайомих за спиною.

Не можна одягати брудні та зношені речі, інакше можливі проблеми зі здоров'ям.

Не сваріться і не сперечайтеся з тістями і свекрами сьогодні, інакше стосунки надовго зіпсуються.

Не позичайте нікому речі та гроші, інакше разом з ними віддасте іншій людині своє щастя.

Нагадаємо, що залишилося кілька днів: 2 найважливіші молитви у Великий піст.

Раніше ми повідомляли про Великий піст-2024: як правильно харчуватися, приклади страв та навіщо взагалі постувати.