Для всіх наших дорогих та шанованих читачів, які мають відношення до отримання пенсійних виплат, є дуже важлива інформація. Важливо знати, що перерахунок пенсійних виплат відбудеться автоматично, тому громадянинові не потрібно додатково звертатися до Пенсійного фонду.

Однак підвищення пенсій з 1 квітня зможуть відчути не всі та не одразу. З 1 квітня в Україні відбудеться зростання мінімальної зарплати до 8 тисяч гривень, внаслідок чого перерахують пенсію деяким громадянам.

У деталях про це розповів експерт із питань пенсійного забезпечення Сергій Коробкін у новому відео на YouTube.

Оформлення пенсії, скріншот: Facebook
Оформлення пенсії, скріншот: Facebook

У кого виростуть пенсійні виплати у квітні

Громадяни віком від 65 років, які не працюють та мають повний стаж (30 років для жінок та 35 для чоловіків) отримають підвищення виплат.

Популярні новини зараз
Не виживаєте, а комфортно існуєте: у Мінсоці підрахували, що 7000 грн – норма для українця Українцям платитимуть щомісячну допомогу на медичні послуги: як подати заявку, не виходячи з дому Гроші змусять повернути державі: українців попередили Олена Бюн розповіла, хто насправді замовив убивство Ірини Фаріон
Показати ще

"Відчути підвищення зможуть лише ті особи, які мають загальний розмір пенсії невеликий - і то не факт", - пояснив він.

Коробкін зазначив, що згідно з постановою Кабміну №185 від 23 лютого 2024 року, у таких осіб пенсія не може бути меншою за 3370 гривень. Ця норма почала діяти з 1 березня, тож на практиці додаткове зростання пенсій мало хто відчує з 1 квітня.

"Мінімальна пенсійна виплата у таких людей вже сьогодні перевищує 3200 гривень, до яких мали б підтягнутися пенсії", - сказав Сергій Коробкін.

Також перерахунок пенсій відбудеться для працюючих пенсіонерів із 1 квітня. Проте, за словами експерта, це буде зроблено із запізненням, зокрема у червні. Такий перерахунок виплат відбувається автоматично.

Сергій Коробкін уточнив, що щорічно ПФУ перевіряє дані щодо сплати страхових внесків тих, хто стоїть у них на обліку. Зокрема, автоматичний перерахунок у квітні відбувається тоді, коли за результатами перевірки видно, що громадянин уже два роки без неврахованого стажу.

Коробкін зауважив, що останніми роками змінилися терміни подання звітності, тож у березні ПФУ ще немає відомостей про сплату внесків за перші місяці, тож зміна розміру пенсій визначиться лише ближче до травня. А сам перерахунок стане заднім числом.

Як відомо, в Україні одна категорія пенсіонерів може отримати надбавку до пенсії у розмірі майже тисячі гривень. Йдеться про тих, хто отримає пенсію за віком, проживає один і потребує постійного стороннього догляду.

Нагадаємо, у кого в Україні збільшаться пенсії з 1 квітня.

Раніше повідомлялося, вистачить одного разу сходити до супермаркету: яке підвищення приготували пенсіонерам у квітні.

Також, з 1 квітня виплати зростуть на 400 грн.