Уряд Польщі готує значні зміни в законодавстві щодо допомоги українським біженцям. Зокрема, планується скасування фінансування харчування та проживання у гостьових будинках для груп до десяти осіб.

Також вводиться новий механізм у виділенні дозволів на тимчасове проживання для біженців з України, які будуть видаватися на три роки.

люди в Польщі, скріншот з відео
люди в Польщі, скріншот з відео

За даними уряду, наразі у центрах колективного розміщення проживає 39 937 осіб, що становить 4,2% від загальної кількості біженців у Польщі.

Мацей Душчик, заступник міністра внутрішніх справ, відповідальний за міграційну політику, визнав, що більшість з них не зможе впоратися без підтримки.

Популярні новини зараз
Посилення мобілізації в Україні: як позбавлятимуть прав ухилянтів Для ФОП вступили у дію нові правила Діставайте велосипеди: перевізники готуються підняти ціни на проїзд відразу на третину Землю накрила потужна магнітна буря, як встояти на ногах
Показати ще

"Ми розглядаємо питання про часткову оплату, тому що виникла проблема, що належне за спеціальним законом громадянин України, а не громадянин Польщі, є рівноцінним. Ми повинні це збалансувати. Справа в тому, що держава допомагає, наприклад, українській біженці з дітьми, даючи їй житло та їжу, але не гарантує такого захисту польській матері", - сказав він.

Під нові правила підпадатимуть лише ті місця, які мають відповідні домовленості з воєводою, що, зокрема, дозволить державі краще контролювати ситуацію та забезпечити необхідний рівень підтримки біженцям.

Україна та Польща, скріншот: YouTube
Україна та Польща, скріншот: YouTube

Однак залишається питання про те, як уряд вирішить проблему українських дітей, які не відвідують школу. Ці зміни мають надійти в силу з наступного року і можуть відобразитися на умовах перебування та адаптації українців в Польщі.

Раніше повідомлялося на порталі Знай.ua українців чекають неприємності у Польщі, якщо вони порушать це правило: "Такі громадяни втрачають усі"

Як раніше повідомляв портал Знай.ua, українцям готують грошові допомоги: розрахують окремо для кожного