Християни східного обряду називають перший тиждень Великого посту Федоровим тижнем, а його понеділок – чистим.

У перший тиждень посту дотримуються суворої дієти, а в Чистий понеділок (18 березня 2024 року) - абсолютна помірність від їжі, можна тільки воду.

Що можна і що не можна робити у Чистий понеділок

Для православних Чистий понеділок - "продовження" прощеної неділі, коли треба продовжувати вголос або подумки вибачатися за свою поведінку і слова, та інших прощати.

Цього дня передбачено повну утримання від їди, день треба провести у праці, можна зробити прибирання в будинку, але ввечері, бажано, знайти час для відвідування церковної служби (у перший понеділок посту починають читати Біблію та Євангеліє).

Популярні новини зараз
Тарифи просто непідйомні для пенсіонерів: українці тікають від "Київстар" Кінець світу все ближче? Експерти знайшли лякаючий напис, який готує до гіршого: "До Землі наближається" Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти
Показати ще

Прийнято мити в будинку весь посуд, а також відвідувати лазню. У Чистий понеділок - добре пересаджувати рослини, які потребують цього, щоб усе зростало і розвивалося активно.

Вважалося, що цього дня жінкам не можна ходити у гості. А ще їсти їжу, що залишилася після Масляної, не можна, а віддати краще її птахам і тваринам.

Традиції та обряди

Суть Чистого понеділка полягає у досягненні духовної чистоти. Свято починається з недільної вечірньої молитви. Всі віруючі просять один одного прощення і зустрічають Великий Піст з чистою совістю – очищеними, пробаченими і прощеними.

Крім духовної чистоти, слід дотримуватися побутової та плотської. Цього дня прибирають будинок після Масляної: вимивають, вичищають житлові приміщення, посуд, начиння. Для тілесної чистоти прийнято відвідувати лазню.

Нагадаємо, що залишилося кілька днів: 2 найважливіші молитви у Великий піст.

Раніше ми повідомляли про Великий піст-2024: як правильно провести Першу Седьмицю, правила Чистого понеділка та особливі богослужіння.