Останнім часом в Україні почали частіше обговорювати зміни у системі пенсійних виплат. Основний акцент робиться на тому, що пенсії за віком будуть доступні лише тим, хто нагромадив достатній трудовий стаж та вносив щомісячні внески до Пенсійного фонду.

Однак це залишає "за бортом" тих громадян, які працювали неофіційно або зовсім не мали трудового стажу. Для них залишається лише тимчасова соціальна допомога від держави, повідомляє джерело.

Людина гріється, фото з вільних джерел
Людина гріється, фото з вільних джерел

З початку 2024 року вимоги до страхового стажу посилюватимуться, що зробить ще складніше отримання пенсії:

  • для виходу на пенсію у 60 років знадобиться 31 рік страхового стажу
  • до 2028 року – вже 35 років.

Таким чином, кількість громадян, які мають право на пенсію, зменшуватиметься.

Популярні новини зараз
Мобілізація жінок у травні: кому доведеться йти до ТЦК Компанія Apple "вбила" багатомільйонне місто одним рішенням: тепер можна зносити все Попрощаєтесь зі своїм житлом? Що станеться з ухилянтами у новому законі про мобілізацію Субсидії вам не бачити: що не враховують українці, звертаючись по допомогу
Показати ще

Тим, хто хоче покращити свій страховий стаж, є можливість "докупити" його, роблячи щомісячні внески до Пенсійного фонду. Однак із зростанням мінімальної зарплати ці внески також збільшаться – із 1562 грн до 1760 грн.

Пенсіонери, скріншот: YouTube
Пенсіонери, скріншот: YouTube

Громадяни, які не мають страхового стажу або мають його менше 15 років, можуть розраховувати на соціальну допомогу від держави.

Для отримання соціальної допомоги необхідно надати документи, що підтверджують фінансове становище та відсутність інших джерел доходу. Важливо врахувати, що при виявленні додаткових фінансових ресурсів виплати можуть бути припинені.

Також наш портал інформував, пенсіонерам протягнуть руку допомоги: грошей не дадуть, але забезпечать продуктами

Раніше Знай.ua стало відомо про те, що у українців надають нову допомогу: шанс лише до 29 березня