Банки, мікрокредити та чорна діра фінансів. В Асоціації українських банків підбили підсумки дослідження, яке пролило світло на фінансове життя країни. Виявилось, що 13% українського населення регулярно звертаються за допомогою до мікрокредитів. Але чому це так?

За словами президента Асоціації, Андрія Дубаса, війна суттєво вплинула на фінансове становище громадян. Мікрокредити стали свого роду "плечами підтримки" у непередбачуваних обставинах.

Банківська карта / фото: Freepik
Банківська карта / фото: Freepik

І ось статистика: 67% опитаних зізналися, що звертаються за мікрокредитами для вирішення нагальних матеріальних проблем – щоби дожити до зарплати.

Втім, на тлі даних Держстату, де середня зарплата в країні в 2023 році була вищою на 18% порівняно з попереднім роком, питання: "Звідки гроші?" – залишається відкритим.

Популярні новини зараз
Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку Травень буде дуже важким для українців, але 2 знакам Зодіаку пощастить: хто ці щасливчики Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією Гречку, соняшникову олію та борошно будемо купувати за новими цінами: скільки доведеться викласти
Показати ще

Можливо, інфляція не така оптимістична, як здається, або рівень нерівності в країні високий, і деякі вже випали з офіційних статистик.

Минимальная зарплата, Главком
Минимальная зарплата, Главком

Так чи інакше, мікрокредити стають "дружнім плечем" для тих, хто ледве зводить кінці з кінцями. Гранична ставка мікрокредиту тепер обмежена одним відсотком на день, що, звичайно, багато, але набагато менше, ніж до ухвалення закону.

І ось тут з'являється дилема: погашати мікрокредити якнайшвидше або взагалі уникати їх, щоб не стати "рабом" високих відсотків.

Також варто зазначити, що після російського вторгнення в Україну 24 лютого 2022 попит на споживчі кредити значно зріс. Третина опитаних заявили, що звернулися за мікрокредитами саме після цієї події.

Фінанси, гроші, бюджет / фото: Freepik
Фінанси, гроші, бюджет / фото: Freepik

І ось знову цікавий момент: 61% із них брали кредити, щоб "дожити" до зарплати.

Хоча банки теж надають мікрокредити, і навіть онлайн, процентні ставки там набагато комфортніші. Проте мікрофінансові організації залишаються затребуваними через відсутність стабільного доходу, відсутність заощаджень та несприятливу кредитну історію.

Таким чином, навіть серед фінансових альтернатив мікрокредити виявляються "дружніми обіймами" для тих, кому потрібна підтримка у скрутний момент.

Варто нагадати, де найвигідніше знімати готівку в Україні: підказки для громадян

До речі, раніше ми писали, товар може застрягти: українці страждають через зраду поляків