Національний банк України прогнозує, що скоро люди відчують суттєві коливання у кількості зайнятості та рівнях заробітної плати.

Згідно з останніми опитуваннями, проведеними серед підприємств, багато роботодавців готується до перегляду кадрової політики. Тут можуть бути як звільнення, так і перегляд системи оплати праці для співробітників.

Чекають скорочення

Нажаль, українцям прогнозують багато звільнень. Зі слів представників НБУ компанії більше схиляються до скорочення чисельності персоналу, ніж до його нарощування.

Проте, близько 9% опитаних підприємств мають намір розширити свої штати, підтримуючи оптимістичний настрій щодо розвитку бізнесу.

З іншого боку, 13% опитаних компаній планують звільнення, переважно у промисловості, будівництві та торгівлі. Відсоток скорочення персоналу там сягне 15%, 19% та 5%.

Популярні новини зараз
Пенсіонерів розчулили новиною: хто у червні отримає доплату 1500 грн Додадуть 500 гривень: пенсіонерам обіцяють надбавку у червні Цей новий документ видаватимуть ТЦК тим, хто не має військового квитка: зателефонують і перевірять Пенсіонерам надають ще один вид пільг: що треба знати
Показати ще

Стане позитивом

Такі рішення сприятимуть підвищенню заробітних плат, а також зростанню купівельної спроможності українців. Це стане результатом збільшення конкуренції за кваліфіковані кадри, що змусить бізнес інвестувати в людський капітал та підвищувати оклади співробітників.

Також фахівці Нацбанку уточнюють, що у 2023 році очікується зростання реальних зарплат на 3,5%.

Перспективи ринку праці також включають поступове зниження рівня безробіття. Хоча й сьогодні багато підприємств відчувають проблему кваліфікованих фахівців. Міграцію та мобілізація заходів лише загострює ситуацію з нестачею професіоналів.

Скорочення виплат

Раніше Знай.ua повідомляв, що маленькі пенсії та комуналка ставлять українських пенсіонерів на межу голоду.