У Верховній Раді обговорюють нову законодавчу ініціативу, яка, на думку її авторів, має допомогти в боротьбі з тіньовою економікою.

Одіозний голова комітету з питань фінансів Данило Гетманцев поділився, що мета законопроєкту - це виявлення та припинення незаконних фінансових операцій.

Данило Гетманцев. Фото: скрін youtube
Данило Гетманцев. Фото: скрін youtube

На що звертатимуть увагу

Це стосується тих рідкісних, коли безготівкові перекази не виглядають як звичайні платежі, які роблять мільйони українців кожного дня.

Гетьманцев наголосив, що переважна більшість операцій з банківськими картками є типовими та не викликають жодних сумнівів. Але серед них зустрічаються й такі, які можуть свідчити про злочинну діяльність.

Популярні новини зараз
Посилення мобілізації в Україні: як позбавлятимуть прав ухилянтів Тарифи просто непідйомні для пенсіонерів: українці тікають від "Київстар" Українцям збільшать доплати та пільги: коли можна буде отримати Боржникам за комуналку приготували болісне випробування: юрист розповів, до чого готуватися
Показати ще

"Ми говоримо про великі суми, які рухаються через систему за допомогою банківських карток, що використовуються для незаконної торгівлі наркотиками, алкоголем, тютюном або у сфері азартних ігор", - пояснив він.

Термінал "Ощадбанку", скріншот: YouTube
Термінал "Ощадбанку", скріншот: YouTube

Як працюють схеми

Пояснюючи, як працюють такі схеми, Гетьманцев розповів, що, наприклад, наркодилери можуть домовитись із власником картки про збір платежів від клієнтів на її рахунок, винагороджуючи власника картки комісійними.

Такі та інші схеми, за словами Гетьманцева, відомі Національному банку України, який готовий боротися з ними на рівні законодавства.

Законопроєкт передбачає встановлення обов'язку для власників карток повідомляти про нестандартні операції. У разі, якщо власник зможе підтвердити легітимність таких операцій, його рахунок буде розблоковано. В іншому випадку, він може зіткнутися з кримінальною відповідальністю.

Термінал IBOX. Фото: Youtube
Термінал IBOX. Фото: Youtube

Раніше Знай.ua розповідав про прикру ситуацію, коли ПриватБанк залишив вдову військового із дитиною без копійки на існування. Жінка проживає у Харківській області, регулярно обстрілюється росіянами. Вона розповідає, що банк розірвав із нею договір та закрив рахунок навіть не пояснивши причину і тепер вона залишилась без джерела фінансування, адже виплати та зарплата приходила саме на заблоковану карту.