У 2024 році власникам квартир і будинків у Україні доведеться викласти більше коштів за кожен "зайвий" квадратний метр своєї нерухомості, оскільки ставки податку на нерухомість прив'язані до мінімальної зарплати, що збільшилася.

Сплата цього податку стосується власників житла, площа якого перевищує дозволені межі: більше ніж 60 кв.м для квартир і більше ніж 120 кв.м для будинків. Місцева влада має право самостійно встановлювати ставку податку, виходячи з розташування та типу об'єкта нерухомості.

Нерухомість, скріншот: Youtube
Нерухомість, скріншот: Youtube

Суму податку розраховують, виходячи з частки мінімальної заробітної плати за рік, при цьому максимальна ставка не може бути вищою за 1,5% за кожен "зайвий" квадратний метр. Податок потрібно сплатити до 1 липня року, що слідує за звітним періодом, тобто в 2024 році потрібно буде розрахуватися за 2023 рік.

Важливо пам'ятати, що податок нараховується тільки на ту площу, яка перевищує встановлені норми. Наприклад, якщо у вас будинок площею 125 кв.м, то податок сплачується лише за 5 кв.м.

Популярні новини зараз
Індексація зарплат в Україні: коли чекати і на скільки перерахують виплати в 2024 році Травень буде дуже важким для українців, але 2 знакам Зодіаку пощастить: хто ці щасливчики Платіть по 700 грн за світло або живіть без нього: українців ставлять перед фактом Комунальні платежі скасовуються: названо категорію осіб, якій можна не платити
Показати ще

Щоб визначити точну суму податку для свого житла, можна скористатися калькулятором податку, доступним у особистому кабінеті на сайті Державної податкової служби.

У 2024 році, виходячи з мінімальної зарплати 6 700 грн, за кожен "зайвий" квадратний метр доведеться заплатити 100,5 грн.

нерухомість
нерухомість

Від сплати податку звільнені власники, у яких площа житла не перевищує встановлені ліміти, а також ті, чия нерухомість:

  • Знаходиться на територіях активних бойових дій або тимчасово окупованих рф;
  • Стала непридатною для проживання внаслідок війни.

За запізнення у сплаті більш ніж на 30 днів податок збільшується на 10%, а при запізненні більше ніж на місяць — на 20%.

Знай.ua вже повідомляв, що українцям презентують підвищення податків. Уряд України працює над новими ініціативами для збільшення доходів держбюджету, серед яких запровадження воєнного збору для фізичних осіб-підприємців (ФОП) стоїть на передовій.

Про це повідомив голова комітету з фінансових, податкових та митних питань Верховної Ради Данило Гетманцев під час телемарафону. Він зазначив, що Міністерство фінансів розробляє план, згідно з яким доходи бюджету мають зрости на 44 мільярди гривень.