У 2024 році в Україні знову введено покарання для споживачів комунальних послуг, які мають заборгованості. Тепер через невиконання фінансових зобов'язань окремими мешканцями, ризикують потрапити в неприємну ситуацію всі жителі багатоквартирних будинків.

Такі дані надає Dnipro.tv, звертаючи увагу на серйозність проблеми. Незважаючи на те, що більшість українців своєчасно оплачують житлово-комунальні послуги, постачальники мають право припинити надавати їх через борги невеликої групи неплатників.

Відключають за чужі борги

Конкретний приклад такої ситуації було зафіксовано в Дніпрі, де через заборгованість у 538 тисяч гривень від теплопостачання було відключено цілий житловий будинок. Зазначається, що відповідальність за борг несли мешканці 14 квартир, які не розраховувались за послуги з моменту заселення.

Незважаючи на відповідальне ставлення інших жителів будинку, які регулярно сплачували за комуналку, вони разом із неплатниками залишились без тепла. Комунальна служба застосувала до будинку технологічне пломбування, що виключило можливість подальшого підключення до системи теплопостачання.

Підвищення тарифів на комунальні послуги
Підвищення тарифів на комунальні послуги

Популярні новини зараз
Доходи не потрібні, субсидію дадуть і так: українцям пояснили нюанс 2,64 грн за кВт – це ще халява: яким буде новий тариф на електроенергію Крутіший за Audi та BMW: український преміум кар Leleka підкорив серця автолюбителів Ціни на популярний продукт взлетіли до небес: чому українці вирішили його ігнорувати
Показати ще

Представники комунальної служби визнають, що така міра є несправедливою стосовно сумлінних споживачів, та заявляють про пошук шляхів вирішення проблеми. "Ми розпочали процес відключення теплопостачання будинкам, де є боржники, після проведення інформаційної кампанії та роз'яснювальної роботи. Ми намагалися залучити мешканців до діалогу, пропонуючи реструктуризацію боргів, але не завжди наші зусилля знаходили відгук", — коментують у службі.

Комунальні служби закликають боржників до укладення договорів про реструктуризацію заборгованості, попереджаючи про можливість судових позовів. У разі судового рішення на користь комунальних служб, фінансове навантаження на боржників зросте через штрафи, пені, інфляційні нарахування та відсотки за прострочення платежів.

Варто знати

Раніше Знай.ua повідомляв, що можливо навести лад у своїх платіжках. Користуючись цими порадами можна значно скоротити витрати.

Також не забувайте, що можуть відключити комунальні послуги, якщо заборгованість становить понад 200 гривень. Після отримання попередження боржник має місяць, щоб виплатити борг.