Сергій Коробкін розповів про те, куди зникають пенсії тих, хто не дожив до заслуженого відпочинку чи пішов із життя у перші роки після виходу на пенсію.

Ця система, за його словами, є своєрідною фінансовою пірамідою, де кожен працюючий вкладає свої кошти, а пенсії отримують ті, хто доживає до цього моменту.

Пенсіонер / фото: Pixabay
Пенсіонер / фото: Pixabay

У контексті української системи це означає, що податки, які утримуються у молодих працюючих, використовуються для виплати пенсій нинішнім пенсіонерам.

"Якщо ти не дожив до пенсії, то гроші залишаться в бюджеті. Як це не звучить цинічно, але можна сказати, що людина не скористалася своїм правом на пенсію. Принаймні так держава напевно трактує цю ситуацію", — каже Сергій.

Популярні новини зараз
Змінили вимоги до стажу: майбутня пенсія буде більше очікуваного Продукти продаватимуть за новими правилами: чи постраждає звичний раціон українців "Покинув, два роки шлявся, обжимався...": Оля Цибульська розповіла, що сталося з Винником Мобільний зв'язок для літніх людей: тарифи від 60 грн, які допоможуть зекономити
Показати ще

За його словами, внесків на задоволення всіх пенсійних вимог не вистачає. Страхові не покривають щомісячних потреб для 10 мільйонів пенсіонерів, що призводить до дефіциту в бюджеті Пенсійного фонду.

пенсіонери в Україні, фото Pxhere
пенсіонери в Україні, фото Pxhere

А він, своєю чергою, компенсує його із загального бюджету зі своїм власним дефіцитом.

Чи є можливість сім'ї загиблого продовжувати отримувати його накопичену пенсію?

"Частина солідарної пенсії людина повинна отримувати із загального бюджету, а накопичувальну частину пенсії з персонального рахунку. І зазвичай накопичувальна система передбачає, що у разі смерті людини гроші, накопичені на його персональному рахунку, можуть передаватися у спадок. На сьогоднішній день цю норму не прийнято, хоча законопроект у Верховній Раді перебуває вже не один рік. Навіть якщо цю систему запровадять, то теоретично результати відчують лише майбутнє покоління", — відповідає експерт.

Також наш портал повідомляв, небагато , але приємно: пенсіонери можуть отримати 570 грн до виплат

Раніше Знай.ua стало відомо про те, що у країни зарплати шокували навіть штучний інтелект: вище бідності, але не комфортно

Вам буде цікаво дізнатися, чекатимете ще довше – про гроші і не мрійте: Пенсійний фонд закликав зробити це вже зараз