На кінець лютого в Україні можуть знизитися цінники на автомобільне паливо. Одна з головних передумов – вартість нафти з початку місяця закріпилася на рівні 80 доларів за барель. Через це ціни на бензин можуть опуститись до 46-47 гривень за літр.

Про це українським журналістам розповів економічний аналітик компанії "Нафтогаз" Олександр Сіренко.

За його словами, на вартість пального впливають багато чинників, тому на АЗС цінники змінюються практично щодня. Проте, прогнозує експерт, станом на 13 лютого ситуація є досить позитивною.

АЗС. Фото: скрін youtube
АЗС. Фото: скрін youtube

Сіренко вважає, що ціни на пальне до кінця цього місяця, ймовірно, знизяться. На тлі зміцнення гривні та прогнозоване підвищення вартості нафти, яке не відбулося.

Популярні новини зараз
За один долар – 50 гривень: до чого варто готуватися українцям Боржникам за комуналку приготували болісне випробування: юрист розповів, до чого готуватися Перші 84 дні безкоштовно, потім – 25 гривень: Lifecell запровадив нову послугу задешево Часу залишилось обмаль: треба встигнути зробити це з трудовими книжками
Показати ще

На початку лютого 2024 року вартість нафти закріпилася на позначці 80 доларів за барель, через що можна очікувати, що бензин і дизель коштуватиме по 46-47 гривень за літр у середньому.

"У січні середня ціна на ринку по АЗС на сировину становила 26 гривень за літр. Хоча оптова ціна була нижчою за 20 гривень за літр. Тобто націнка трималася чимала. А дивлячись на всі показники, що прогнозують нам здешевлення, варто очікувати, що ціна на газ впаде навіть більше, ніж на бензин та дизпаливо", - повідомив Сіренко.

АЗС. Фото: скрін youtube
АЗС. Фото: скрін youtube

Він додав, що ситуація розвиватиметься так, якщо страйки на кордоні з Польщею не погіршать ситуацію. Якщо ситуація розвиватиметься за негативним сценарієм, то ціни на АЗС підуть угору, як у листопаді 2023 року.

Однак, за його словами, таке можливе лише в тому випадку, якщо майбутні страйки на польському кордоні не погіршать ситуацію на ринку пального.

"Але я сумніваюся, що таких високих позначок вона досягне і цього разу. Все тому, що лютий – сезон низького споживання. Так було завжди", – додав Сіренко.

АЗС. Фото: скрін youtube
АЗС. Фото: скрін youtube

Він спрогнозував також, що оптова вартість бензину та дизпалива навесні може зафіксуватись на позначці приблизно 40 гривень за літр. Але таке можливе лише за умови, якщо партнери й надалі допомагатимуть Україні, а зовнішній ринок буде стабільним. Тобто, ціни на пальне на українських АЗС не повинні бути вищими за 47 гривень за літр.

Експерт наголосив, що підготовка до можливого дефіциту палива навесні вже йде і на ціні це не позначиться.

"Я бачу, що у нас вже відпрацьовані маршрути поставок і багато палива, яке вже законтрактовано. Воно їде в європейські перевалки, потім перевантажується автомобільним транспортом та їде в Україну. Я не бачу навіть натяків на певні дефіцитні прояви та вважаю, що ми спокійно пройдемо цей сезон", - сказав аналітик.

Нагадаємо, від задоволення до шоку: як в Україні змінилися вартість улюблених смаколиків.

Раніше повідомлялося, дадуть 10 днів: власникам автомобілів готують новий "сюрприз".

Також, ціни на бензин і дизель зроблять ривок: наскільки серйозним буде подорожчання.