В Україні очікується суттєвий переворот за умов роботи українців завдяки новому Кодексу законів про працю. Цей документ вплине на безліч аспектів трудової сфери та навіть змінить відносини між працівниками та роботодавцями.

Однією з ключових змін стане збільшення тривалості відпустки з 24 до 28 днів, повідомляє джерело.

Офісні працівники, фото freepik
Офісні працівники, фото freepik

Однак, незважаючи на позитивні моменти, у новому законодавстві передбачені такі, що викликають питання.

Так, трудова книжка перестане бути обов'язковою, а роботодавці звільняться від необхідності її зберігання та ведення. Натомість вводиться поняття "ознак трудових відносин", які, якщо присутні хоча б у трьох випадках, означає їх існування.

Популярні новини зараз
Цей новий документ видаватимуть ТЦК тим, хто не має військового квитка: зателефонують і перевірять Не купуйте овочі: українців попередили про небезпеку на ринках та супермаркетах Пенсіонерам надають ще один вид пільг: що треба знати Судний день розраховано: коли і чому людство може зникнути
Показати ще

Працівник, фото: Pixabay
Працівник, фото: Pixabay

Це включає:

  • виконання роботи особисто,
  • роботу під контролем роботодавця,
  • відсутність конкретного обсягу робіт,
  • дотримання правил внутрішнього трудового порядку,
  • надання робочим засобам виробництва,
  • систематичну виплату заробітної плати,
  • встановлений графік роботи та відшкодування витрат.

працівник заводу
працівник заводу

Прихильники нового кодексу вважають, що він спрощує трудові відносини та надає більше гнучкості. Проте не всі готові схвалити запропоновані зміни.

Федерація професійних спілок України не підтримала проект нового кодексу, висловлюючи побоювання щодо скорочення гарантій прав працівників.

Слід очікувати, що обговорення та доопрацювання документа триватимуть, оскільки інтереси роботодавців та працівників вимагають більш балансованого підходу до регулювання трудових відносин.

Також наш портал інформував більше ніяких дзвінків з роботи: в Австралії хочуть заборонити "босам" смикати колег під час відпочинку

Раніше Знай.ua стало відомо про те, що інвалідність перетворюється на вирок, ще й мобілізують: люди б'ють на сполох через тотальну несправедливість.

Вам буде цікаво дізнатися, зарплат на мільйони гривень: скільки отримали українські банкіри