З початком 2024 року в Україні розпочався новий етап у функціонуванні ринку сільськогосподарських земель. Цей рестарт відбувся після тимчасового припинення через початок війни, проте тепер може порадувати учасників ринку новими можливостями.
З 31 грудня 2023 року лише фізичні особи мали право купувати землю, з обмеженням у 100 га на особу.

Ринок землі в Україні, Agropolit
Ринок землі в Україні, Agropolit

З початком 2024 року право на купівлю землі розширилося ще й на вітчизняні юридичні особи зі збільшенням ліміту до 10 тис. га, повідомляє джерело.
Гендиректор компанії "Доброзем" Роман Барало запропонував орієнтуватися на досвід Польщі та Чехії щодо оцінки вартості землі. Всупереч наявності обмежувальних факторів, таких як війна, експерти прогнозують зростання цін на землю на 50-60% у 2024 році.

"Виходячи зі статистики продажів нашої компанії "Доброзем", ми бачимо, що фактично з відкриттям ринку землі вартість 1 гектара подорожчала на 18-25% навіть під час війни", – каже Роман.

ринок землі, фото: Needpix
ринок землі, фото: Needpix

Комерційний директор компанії "Твоє Коло" Єгор Лісничий порівняв ринок землі з криптовалютами, підкреслюючи його стійкість та відсутність різких коливань:

"Ринок землі працює з довгими договорами оренди, це великий бізнес, розрахований на десятиліття, тут не існує великих ризиків, але немає різкого зростання вартості, яке можна розігнати одним твітом, нехай навіть від самого Ілона Маска."

Популярні новини зараз
Посилення мобілізації в Україні: як позбавлятимуть прав ухилянтів Тисячі українців привітають грошима: хто та яку допомогу отримає Українці отримають кошти на оздоровлення: названо необхідну умову Українці намагаються зберегти своє майно перед законом про мобілізацію: що хочуть встигнути
Показати ще

Аналіз даних показує, що юридичні особи готові сплатити землю на 43% більше, ніж фізичні особи. Єгор сказав, що можливість придбати землю на юридичну особу не означає обов'язок чи бажання цю землю продати:

Ринок землі AgroPortal.ua
Ринок землі AgroPortal.ua

"Українці історично дуже прив'язані до землі, розуміють її цінність і точно не готові віддавати дешево."

З початком 2023 року вартість землі у центральних регіонах зросла на 15%. Експерти, зокрема з компанії "Твоє Коло", прогнозують додаткове зростання вартості до 40% у найближчі два роки.

Раніше Знай.ua стало відомо про те, що кожна корівка отримає гроші: фермерам обіцяють хорошу допомогу.

Нагадаємо, про масло не забудь: в Україні "обвалилися" ціни на гречку, рис і макарони

Крім того, наш портал повідомляв, що у українців розповіли, як зібрати кошик продуктів за 300 гривень.