Уряд скасував заборону відключення комунальних послуг за борги, а також нарахування пені та штрафів. Проте деякі українці можуть не боятися покарання за несплату. Про це розповіли аналітики Центру спільних дій.

За несвоєчасну оплату комуналки українцям може нараховуватись пеня та штрафи. Разом з тим на запеклих неплатників чекає відключення послуг. Водночас є категорія громадян, яких карати за борги не будуть.

Попередження про борг за комуналку. Фото: скрін youtube
Попередження про борг за комуналку. Фото: скрін youtube

По-перше, штрафів та пені можуть не побоюватися споживачі, чиє житло пошкоджене або знаходиться на тимчасово окупованих територіях, а також лінії зіткнення. Перелік цих громад затверджується у Мінреінтеграції.

Крім того, уникнути штрафів та пені можуть люди, які не проживають удома, наприклад, ті, хто перебуває за кордоном або пішов на фронт. Однак ця категорія громадян вже самостійно повинна повідомити постачальника послуг про свою відсутність та надати документальне підтвердження.

Популярні новини зараз
Безкоштовний проїзд для всіх: українцям скасують плату за комунальний транспорт Українські пенсіонери отримають доплати за стаж: у кого зростуть виплати вже цього літа Платити по 2,64 грн за кВт будуть не всі: якими будуть травневі платіжки за світло Не дуже "стародавня", але безбожно дорога: як виглядає монета в 50 копійок, яка може озолотити
Показати ще

Комуналка. Фото: скрін youtube
Комуналка. Фото: скрін youtube

Зазначається, що надати документи, що підтверджують непроживання, можна і після повернення з-за кордону. У такому разі нарахування за комунальні послуги буде перераховано і борги накопичені за час відсутності спишуть.

Раніше інформаційний портал Знай повідомляв, доведеться обирати між їжею та платіжками: коли зростуть тарифи на газ, тепло та гарячу воду.

Також наш портал інформував, купувати не обов'язково: українцям розповіли, як економити у світі, не встановлюючи новий лічильник.

Крім того, ми писали, як не стати заручником чужих боргів: у водоканалі вказали на важливий момент.