В Україні настали зміни, і в цьому винен транспортний податок. Міністерство економіки опублікувало довгоочікуваний список автомобілів, які потраплять під оподаткування у 2024 році, викликавши справжній автобум у мережі.

Усього було включено 184 моделі марок, серед яких сяють такі авто, як Aston Martin, Audi, Bentley, BMW, Cadillac, Jaguar, Land Rover, Lexus, Maserati, Mercedes-Benz, Porsche, Rivian та Tesla.

Автомобілі Одеського воєнкома. Фото: НАЗК
Автомобілі Одеського воєнкома. Фото: НАЗК

Це далеко не повний список, який опублікував Мінфін, але він наголошує, що навіть у світі розкоші та стилю транспортний податок не шкодує майже нікого.

Що таке транспортний податок?

Цей податок, за своєю суттю, є податком на майно, аналогічним до податку на нерухомість та платі за земельні ділянки. Тут не важлива вартість вашого автомобіля – ставка фіксована та становить 25 тисяч гривень на рік за кожен автомобіль, що підлягає оподаткуванню.

Популярні новини зараз
У коханні чекають справжні випробування: яким знакам зодіаку краще забути про стосунки Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку Комунальні платежі скасовуються: названо категорію осіб, якій можна не платити Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією
Показати ще

І це вже не таємниця, що власникам дорогих авто доведеться викласти до місцевих бюджетів цей значний збір.

Котик на авто. Фото Freepik
Котик на авто. Фото Freepik

Варто зазначити, що платниками транспортного податку можуть бути і фізичні, і юридичні особи, але сплати різний.

Власникам дорогих авто варто знати, що місцева податкова служба повідомить їх про необхідність внесення платежу. Проте їм дадуть лише два місяці на оплату річного податку, а точніше сказати, їхнє термінове повернення у світ звичайних смертних.

Авто. Фото: Youtube
Авто. Фото: Youtube

Що стосується самих авто, то податок прив'язаний до вартості та віку

Автомобілі вартістю понад 375 мінімальних заробітних плат підпадають під оподаткування. Крім того, вік автомобіля – ключовий критерій. Залежно від марки, під оподаткування потрапляють машини, не старші 5 років.

Щоб не ламати голову, чи варто вам робити свій внесок у бюджет податкової служби, уряд робить цей вибір за вас.

Щорічно Міністерство економічного розвитку ділиться списком марок та моделей автомобілів, які стануть жертвами оподаткування, так що вам залишається лише стежити за оновленнями та готуватися до фінансової атаки на вашого чотириколісного друга.

Також наш портал інформував податок на город: хто з українців може не платити за землю у 2024 році

Раніше Знай.ua стало відомо про те, що українці надивилися російських блогерів на $5 млн: проспонсували 10 тисяч FPV-дронів армії ворога

Вам буде цікаво дізнатися, чому лікування зубів таке дороге: стоматолог роз'яснив важливі питання