Ще влітку 2023 року українці відчули на своїх "гаманцях", що в країні помітно подорожчали тарифи на світ. Наразі українцям потрібно платити за 1 кВт 2,64 гривні, причому тариф тепер не залежить від кількості споживаної електроенергії. Але в уряді готують чергове підвищення вартості електроенергії.

Підвищити тарифи на комунальні послуги – одна з умов продовження фінансування та надання військової допомоги від США. Про це пише портал "На пенсії".

Тарифи на світло, скріншот: YouTube
Тарифи на світло, скріншот: YouTube

Член парламентського Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Сергій Нагорняк розповів, коли чекатиме підвищення ціни на електрику і до якого рівня.

"Я думаю, до цього рішення нас уже підштовхують наші партнери. Ми добре пам'ятаємо публічний лист Білого дому до української влади з переліком реформ, які Україні бажано виконати для того, щоб і надалі отримувати і фінансову, і військову допомогу від Сполучених Штатів. Цей лист прийшло у вересні 2023-го, і серед переліку реформ були також зміни у секторі енергетики – лібералізація тарифів на природний газ та електроенергію”, – зазначив Сергій Нагорняк.

Популярні новини зараз
Коли пролунає останній дзвоник в українських школах: названо дати Пенсіонерів розчулили новиною: хто у червні отримає доплату 1500 грн Не тільки вода та світло: для українців піднімають ще один тариф Цей новий документ видаватимуть ТЦК тим, хто не має військового квитка: зателефонують і перевірять
Показати ще

При цьому йдеться про підвищення тарифів як для населення, так і для комунальних підприємств. Сергій Нагорняк уточнив, що щодо цієї реформи відведено термін виконання 12 місяців, тобто вона має бути завершена до вересня 2024 року.

Тарифи на світло, скріншот: YouTube
Тарифи на світло, скріншот: YouTube

Яким буде новий тариф на електрику?

Експерт вважає, що ціна зросте приблизно вдвічі, якщо порівнювати із сьогоднішнім тарифом.

"Тобто буде трохи менше 6 гривень. Утім, важливо залишити субсидування для тих категорій осіб, які не мають можливості платити. Держава разом із нашими партнерами має в такому разі підставити плече людям! Але ми повинні розуміти, що держава не може дотувати всіх без винятку ", - відповів Нагорняк.

Так звана лібералізація тарифів дасть можливість двом державним компаніям перестати дотувати населення і через рік акумулювати кошти для початку добудови 3-го та 4-го енергоблоків ХАЕС, а "Укргідроенерго" - розпочати будівництво Канівської ГАЕС потужністю 1000 МВт, вартість якої оцінюється в 1,2 млрд. доларів США.

Тарифи на світло, скріншот: YouTube
Тарифи на світло, скріншот: YouTube

Але тарифи на комунальні послуги можуть бути підвищені відразу після закінчення опалювального сезону, тобто не на початку осені, а вже навесні.

Такі прогнози робить голова Спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко.

"Я думаю, що, швидше за все, ми отримаємо нові платіжки цього року на електроенергію з 1 квітня або 1 травня, де нам знову збільшать вартість електроенергії. А на додаток до цього ще й вартість газу збільшать, тому на нас чекають серйозні зміни в наших платіжках 2024 року", - заявив Попенко.

Нагадаємо, гроші за труби: експерт пояснив, чи мають українці платити за доставку газу.

Раніше повідомлялося, житлова субсидія у 2024 році: нові зміни, які можуть вплинути на призначення допомоги.

Також, українцям потрібно готуватися до лютневих переплат за комуналку: платіжки "зноситимуть дах".