Вартість продуктів постійно зростає, але заробітна плата залишається на тому ж місці. Щоб хоч якось врівноважити виплати та ціни проводять індексацію заробітної плати.

За словами чиновників у 2024 році буде проводитись масштабна індексація пенсійних виплат. Це відбуватиметься згідно з чинним законодавством. Про це розповіла бухгалтер Любов Тимченко для фактів ICTV.

Виплати. Фото: скрін youtube
Виплати. Фото: скрін youtube

Індексація пенсій – законний механізм підвищення доходів громадян, що частково або повністю відшкодовує подорожчання товарів та продуктів. Тобто, підвищення заробітних плат буде розраховуватись з урахуванням інфляції.

У минулому році індексація заробітних плат не проводилась. Тому цього року процедура буде розраховуватись включно з грудня минулого року.

Популярні новини зараз
Українцям знову заплатять 2200 гривень: шанс підготуватися до зими Гороскоп на тиждень 13-19 травня для всіх знаків Зодіаку: задуми Овнів, успіх Дів та помилки Козорогів Українцям виплатять чималу компенсацію: гроші надходитимуть три місяці Часу більше не дадуть: українцям нагадали про важливу процедуру
Показати ще

Як зміниться зарплата після індексації

Для багатьох працівників базовий місяць саме січень, адже у цьому місяці підвищилась мінімальна заробітна плата та прожитковий мінімум. Саме від цих показників залежить подальша сума заробітної плати, яка зміниться після перерахунку.

Гроші. Фото: скрін youtube
Гроші. Фото: скрін youtube

Якщо інфляція буде проходити на чинному рівні, то вперше індексація буде проводитись у цьому році у квітні. Індексація заробітних плат проводиться у тому разі, коли індекс споживчих цін перевищив 103%. Індексації підлягає лише та частина заробітної плати, яка буде дорівнювати прожитковому мінімуму працездатних осіб. У цьому році цей показник – 3028 гривень.

Якщо ж роботодавці не проіндексують зарплати підлеглих, то їх очікують чималі штрафи.

Нагадаємо, інформаційний портал Знай інформував, на скільки зросте пенсія після індексації 1 березня 2024 року: глава Мінсоцполітики розкрила таємницю

Раніше на порталі Знай повідомлялось, зарплатні чекати не доведеться: українцям виплачують чималі гроші

Також наш портал інформував, чи затримають українцям виплати: все вирішиться 1 лютого