В Україні скасували мораторій на відключення комунальних послуг, тож тепер відкласти оплату світла, води чи газу не вдасться. Через тке крок Уряду, багатьох зараз цікавить, чи зміняться тарифи в останній місяць зими.

Зазначається, що під час дії воєнного стану та пів року після його скасування, заборонено підвищувати ціни на гарячу воду, опалення, газ.

Платіжки. Фото: скрін youtube
Платіжки. Фото: скрін youtube

Однак це не стосується тарифів на воду та електрику, втім урядовці запевняють, що не збираються до завершення опалювального сещону піднімати ціни на ці послуги.

Зокрема зараз споживачі "Нафтогазу" платять фіксовану ціну за блакитне паливо - 7,96 грн/куб.м, однак у компанії вже давно попереджають про те, що ціни можуть зрости.

Популярні новини зараз
Не тільки вода та світло: для українців піднімають ще один тариф Українцям знову заплатять 2200 гривень: шанс підготуватися до зими Цей новий документ видаватимуть ТЦК тим, хто не має військового квитка: зателефонують і перевірять ПриватБанк заблокував рахунок: що треба робити відразу
Показати ще

У 2023 році НКРЕКП планували підвищити ціни на воду на 30%, однак передумали після втручання влади. Цінник залежить від регіону, адже тариф встановлюється для кожного водоканалу окремо.

Лічильник води. Фото: скрін youtube
Лічильник води. Фото: скрін youtube

За електроенергію звичайні споживачі зараз платять 2,64 грн/кВт-год, або 1,32 грн/кВт-год у нічні години (власники двозонних лічильників).

Однак у лютому тариф зросте для малих непобутових споживачів (невеликі підприємства та бізнеси, електроустановки яких приєднані до відповідних мереж із договірною потужністю до 50 кВт) постачальника Yasno.

Однак для цих категорій споживачів цінник змінюється щомісяця.

Платіжка / фото: скріншот Youtube
Платіжка / фото: скріншот Youtube

Українців закликають погашати заборгованості з комунальних послуг, адже постачальник може їх відключити.

Однак, за 10 днів до виконання такого рішеня, споживачів мають про це письмово повідомити.

Окрім того, якщо справа дійде до суду, зі споживачів мають право стягнути штрафи та пеню, нараховані через борги.

Нагадаємо, обленерго почали розсилати "листи щастя": що треба знати, щоб не залишитися без світла у розпал зими.

Раніше повідомлялося, нові цифри в платіжках доводитимуть до відчаю: у НБУ попередили, які послуги подорожчають.

Також, прилад можуть встановити безкоштовно: українцям звернули увагу на важливий момент.