Починаючи з лютого в Україні тариф на газ для більшості споживачів становитиме 7,96 грн. Це фіксований тариф "Нафтогазу". При цьому вартість блакитного палива не зміниться щонайменше до 1 травня поточного року.

Важливо знати, що близько 98% споживачів купують газ у "Нафтогазу". Ще два відсотки користуються послугами різних постачальників. Кожен постачальник – своя ціна. У деяких вона вища, ніж у "Нафтогазу", в інших – нижча.

Про це стало відомо завдяки інформації від прес-служби "Нафтогазу".

"Нафтогаз". Фото: скрін youtube
"Нафтогаз". Фото: скрін youtube

Коли можуть підвищити ціни

В Україні регулювання тарифів на комунальні послуги, у тому числі газ та електроенергію, дозволяє стримувати темпи інфляції. Проте регулювання скасують уже 2025 року.

Популярні новини зараз
Українцям кардинально змінять правила оплати комуналки: до чого готуватись Змії пішли в атаку на українців: як запобігти укусам і чи існує ефективний антидот Екс-командир звернувся до тих, хто шукає багатодітних дружин та бабусь як "страховку": "Є ще один варіант..." Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією
Показати ще

Це спричинить значне подорожчання комунальних послуг. А ось про це йдеться в інфляційному звіті НБУ.

"Нафтогаз", скріншот: YouTube
"Нафтогаз", скріншот: YouTube

"На прогнозному горизонті адміністративна інфляція поступово зростатиме. Вона визначатиметься насамперед подальшим подорожчанням тютюнової продукції внаслідок підвищення акцизів та тарифів на окремі ЖКП. Водночас її стримуватиме дія мораторію на підвищення тарифів на газ, гарячу воду та теплопостачання, який , згідно з припущеннями цього прогнозу, буде скасовано лише у 2025 році", – зазначають у НБУ.

Це спричинить прискорення адміністративної інфляції до 19% наприкінці прогнозного періоду.

Лічильник газу, скріншот: YouTube
Лічильник газу, скріншот: YouTube

Незважаючи на невідкладну потребу усунення дисбалансів в енергетичному секторі, очікується, що подальші урядові рішення щодо приведення тарифів на ЖКП до ринкового рівня враховуватимуть високу соціальну значущість тарифів. Тому очікується, що їхнє підвищення буде поетапним і супроводжуватиметься розширенням підтримки населення субсидіями.

Нагадаємо, доставка газу – незаконна? Як в Україні зміняться платіжки, після важливого рішення суду.

Раніше повідомлялося, дочекайся "фінального" папірця: що потрібно знати про доставку газу.

Також, обленерго почали розсилати "листи щастя": що треба знати, щоб не залишитися без світла у розпал зими.