З Чернігівської області прийшли дуже важливі новини. Так, у селищі Ріпки (Чернігівський район) 16 січня, прямо у центрі містечка зібралося близько трьох сотень місцевих мешканців. Серед усіх "протестувальників" переважна більшість жінки.

Мета зборів – з'ясувати чому зросли тарифи на комунальні послуги, зокрема на воду та каналізацію.

Про це стало відомо завдяки інформації журналістки Валентини Остерської, видання "Вісник Ч", яка також опублікувала фото з місця зборів.

Фото зі зборів, Валентина Остерська, "Вісник Ч"
Фото зі зборів, Валентина Остерська, "Вісник Ч"

"Сини, батьки, брати в армії, от і зібрався жіночий фронт та пенсіонери. Люди вийшли, щоб їм пояснили, чому зросли тарифи на воду, каналізацію", - називає причину 65-річний Андрій Воєдило, громадський активіст.

Популярні новини зараз
Українців закликали не відкладати на завтра: можна подати заяву на пенсію за лічені хвилини Дощі, грози і навіть заморозки: шашлик на Великдень доведеться відкласти, синоптики попередили про негоду Гороскоп на травень-2024 для всіх знаків Зодіаку: звільнення Тільців, витрати Стрільців та полегшення Водоліїв Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило
Показати ще

Місцеві жителі розповіли, що вода була по 30 гривень 76 копійок за кубометр, стала 62 гривні 66 копійок. За каналізацію платили 63 гривні 89 копійок, стало 158 гривень 18 копійок. Звідки взялися такі цифри, ніхто не пояснив.

Оплата комуналки, гроші / фото: depositphotos
Оплата комуналки, гроші / фото: depositphotos

"Ми пішли до Сергія Гаруса, селищного голови, та Миколи Качана, керівника КП "Водпостач". Проте їхні відповіді нічого не прояснили. Тому вдруге зайшли до селищної ради. Вимагаємо незалежної перевірки фінансово-господарської діяльності КП "Водпостач". щодо її проведення в управління Держпродспоживслужби, але нам відмовили, тому що на час військового стану перевірок не проводять, також хочемо, щоб було проведено економічну експертизу обчислення нових тарифів та надано правову оцінку рішенню, прийнятому виконкомом, адже орган місцевого самоврядування погоджує та затверджує тарифи".

Фото зі зборів, Валентина Остерська, "Вісник Ч"
Фото зі зборів, Валентина Остерська, "Вісник Ч"

Місцеві також кажуть, що збори незадоволених під місцевою радою у прикордонній громаді під час воєнного стану лише на радість ворогам. Також пояснюють, що така громадська активність спровокована діями місцевої влади.

"Останні три з половиною роки тарифи не піднімалися. Різниця між чинними цінами та реальною вартістю покривалася за рахунок місцевого бюджету. Наразі ситуація з наповненням бюджету гірша. Нові тарифи економічно обґрунтовані. У них чимало складових. Наприклад, при затвердженні попередніх тарифів ціна електроенергії була дві гривні 30 копійок за кіловат, нині 8, 40. Мінімальна зарплата була 4600, зараз 7100. Щорічно кількість споживання води зменшується, витрати на обслуговування комунікацій - ні. Ще з літа інформація з розрахунками була викладена на сайті громади. а не приватна лавочка. Якщо є підстави, нехай звертаються до Антимонопольного комітету", - пояснює 57-річний Сергій Гарус, селищний голова Ріпок.

Нагадаємо, платити доведеться майже на 50% більше: українцям анонсували подорожчання комуналки.

Раніше повідомлялося, продали монету – сплатили комуналку: які українські копійки можуть принести тисячі гривень.

Також, залишилося менше тижня: що мають зробити українці.