Це народне свято найчастіше називають Федором Помінальником, оскільки православні святкують день пам'яті Феодора Студіта.

Але в дня були й інші назви: "Заметуха", "Федорів день". Поминальником він став, бо є повір'я, що душі померлих людей тужать землею і приходять до свого минулого будинку, стежать за родичами. Особливо часто таке відбувається, якщо рідні не відвідують могилу покійного та не поминають його. Тому саме сьогодні й проводять різні обряди для повернення покійних у їхній світ. Поганого вони нічого не зроблять, але будуть блукати світом живих неприкаяними.

Свята 8 лютого, фото: Агиос
Свята 8 лютого, фото: Агиос

Для початку замовте Сорокоуст за упокій, потім поставте в церкві свічку, а потім поміняйте пряниками чи пирогами, їх треба з'їсти рідним та віддати жебракам. Тільки потім можна виганяти душі. У них кидають камінці і хльоскують кінською упряжжю, яка просочена потім коней. Вважається, що душі від цього втечуть.

Є також повір'я, що якщо ви хочете побачити мертвого родича, то може це зробити саме цієї п'ятниці. Але тільки для цього потрібно постити останні 12 п'ятниць. Він тоді прийде до вас у сновидіння. Якщо ви не просили його приходити, а він все одно приснився, значить хоче сказати щось важливе чи попросити. Запам'ятайте цей сон і спробуйте зрозуміти його значення.

Популярні новини зараз
Тарифи просто непідйомні для пенсіонерів: українці тікають від "Київстар" Українці отримають кошти на оздоровлення: названо необхідну умову Подорожчання до 90%: споживачам анонсували "сюрпризи" рахунках за комуналку Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи
Показати ще

Також необхідно прийти на цвинтар. Там не просто приберіться, а й подбайте, щоб на хрестах не було снігу. На ніч слід накрити поминальний стіл та поставити на нього кутю. Цю страву найбільше люблять покійники.

Свята 8 лютого, фото: Википедия
Свята 8 лютого, фото: Википедия

Але будьте обережні. Можуть прийти не лише душі ваших родичів, а й будь-який інший злий дух. Щоб позбавитися їх потрібно провести інший обряд. Під вхідними дверима покладіть сокиру, необхідно намалювати хрестики на дверях і вікнах, а також розвісити гілки горобини, сушеної кропиви і будяка. А по кутках слід покропити святою водою. У вас може залишитися хтось переночувати, духи не люблять чужих.

Свята вода, скріншот: YouTube
Свята вода, скріншот: YouTube

Що сьогодні не можна робити:

  • сваритися, лаятись, лихословити;
  • відмовляти у милостині чи допомозі;
  • згадувати погано про померлих;
  • сумувати і зневірятися.

За народними прикметами цього дня не варто розпочинати нові справи - вони можуть завдати збитків.

Нагадаємо, що Великдень у 2024 буде пізнім, а значить і Масляну треба почекати: дати свята та головні традиції.

Раніше ми повідомляли про дві молитви, щоб ваш Ангел-Хранитель вас почув: для захисту та здоров'я.