Станом на сьогодні в Україні налічується майже 5 мільйонів внутрішньо переміщених осіб (ВПО).

Згідно із законом, ВПО мають право на отримання тимчасового житла від держави строком до 6 місяців (для певних категорій осіб цей термін може бути продовжений). Як саме реалізувати це право і в яких випадках відмова у наданні житла неправомірна - про це розповідає юридичний порадник на сторінці у соціальній мережі Facebook.

Допомога ВПО, фото: Facebook
Допомога ВПО, фото: Facebook

Щоб отримати тимчасове житло, насамперед потрібно подати відповідну заяву до органів місцевого самоврядування за місцем реєстрації ВПО. Разом із заявою обов'язково додаються копії паспорта, довідки ВПО, РНОКПП (ІПН) заявника та членів його сім'ї, а також документи, що підтверджують родинні зв'язки.

Також можна надати документи, що засвідчують пріоритетність у наданні житла (багатодітність, інвалідність, похилого віку тощо).

Популярні новини зараз
У комунальних платіжках з'явилася нова графа: за що доведеться доплачувати В Україні впроваджують новий спосіб оплати за тепло: що тепер робитимемо Пенсіонерам надають ще один вид пільг: що треба знати Отримали зарплату, зробили заначку та залишилися без грошей: українців попередили про неприємності вдома
Показати ще

"Факт знищення або пошкодження житла, що призвело до неможливості його використання за призначенням, підтверджується особистою заявою", - йдеться в публікації.

Допомога ВПО, скріншот: YouTube
Допомога ВПО, скріншот: YouTube

Далі потрібно дочекатися рішення уповноваженого органу про взяття ВПО на облік громадян, які потребують тимчасового житла. Таке рішення має бути ухвалене протягом одного робочого дня після подання заяви.

Коли до житлового фонду надійдуть вільні приміщення, придатні для тимчасового проживання ВПО, протягом 3 днів має бути прийняте рішення щодо надання конкретному заявнику такого житла. У разі необґрунтованої відмови або затягування строків розгляду ВПО можуть звернутися до суду для захисту своїх прав.

Нагадаємо, понад 10 тис. грн на кожного:частини українців допоможуть грошима

Як повідомляв "Знай.uа", біженців з України попросять виїхати з Європи вже скоро: чому їх "виганяють"

Знай.uа писав, як відновити пенсію: українцям пояснили питання, яке хвилює тисячі