Директор аналітико-дослідницького центру "Інститут міста" Олександр Сергієнко поділився своїми роздумами щодо неправомірності таких дій як стягнення заборгованості компаніями-постачальниками електричних послуг.

Він виразив свої побоювання щодо таких заходів, порівнюючи їх із постановкою в театрі абсурду.

"Те, що протягом двох років намагається зробити Путін, влаштувати українцям блекаут — прем'єр-міністр України Денис Шмігаль зробив одним розчерком пера. Звичайно, йдеться тільки про боржників, але хто дасть гарантію, що такими зараз не виявиться півкраїни?", — пише Олександр.

Які методи постачальники електрики застосовують зараз для стягнення заборгованості? Сергієнко відповідає на це питання, навівши реальні випадки з життя людей.

Популярні новини зараз
Зміни у тарифах: мобільний оператор Lifecell зробив важливе оголошення В Україні сигарети, алкоголь та паливо продаватимуть за новими правилами: що зміниться Боржникам за комуналку приготували болісне випробування: юрист розповів, до чого готуватися Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи
Показати ще

Відключення електрики, фото: Getty Images
Відключення електрики, фото: Getty Images

1. Вимкнення електрики

Отже, уявіть господаря, який повернувся на свою дачу після тривалої відсутності. У хвіртці його зустрічає незвичайний «подарунок» – клаптик паперу з розміром боргу та номером вбрання, що свідчить про те, що бригада ДТЕК «Київобленерго»; вже побувала тут та відключила електроенергію.

І це без попередження. Боржник, який опинився у повній темряві, змушений терміново звертатися до служби підтримки, благати та обіцяти оплату, щоб відновити електропостачання.

Електрика, фото: Getty Images
Електрика, фото: Getty Images

2. Укладення договору про реструктуризацію

Боржник може спробувати розбити суму заборгованості більш тривалий період і запропонувати сплатити 30% боргу відразу. Однак навіть у таких угодах клієнти стикаються із несподіваними поворотами.

Наприклад, запит про розбиття виплати на 60 та 36 місяців може бути проігнорований, і натомість ним може бути "узгоджено" лише сім місяців.

Більше того, розмір щомісячних платежів може бути встановлений утричі, що перевищує щомісячний дохід боржника, створюючи додаткові труднощі, якщо він повернеться з-за кордону або евакуації.

Електрика, фото: Unian
Електрика, фото: Unian

3. Стягнення заборгованості через суд

І тут постачальник електроенергії пред'являє позов, вимагаючи стягнути борг у порядку спрощеного судочинства без повідомлення сторін. Боржник дізнається про рішення суду лише тоді, коли його банківські картки виявляться заблокованими, а на його майно буде накладено арешт.

"Компанії, покликані обслуговувати людей, насправді їх обдурюють… Тож українці, якщо не хочете, щоб непомітно для вас вам зробили «обрізання», — не заводіть боргів», — закінчує Олександр .

Нагадаємо, тепер атомні станції не потрібні? Вчені навчилися видобувати електрику з боліт

Раніше ми писали про те, які ціни на електроенергію чекають на українців

Також наш портал повідомляв, що українцям назвали суму боргу, за якої "відріжуть" електрика