Для всіх наших дорогих та шанованих читачів, які мають відношення до отримання пенсійних виплат, є дуже важлива інформація щодо вже гучної індексації. Справа в тому, що вже на березень 2024 року в Україні заплановано перший етап індексації.

Цей факт підтвердила голова Міністерства соціальної політики України Оксана Жолнович в одному із нещодавніх інтерв'ю.

Оксана Жолнович, фото: Facebook
Оксана Жолнович, фото: Facebook

За її словами, індексація проводиться у березні через надходження статистики за минулий рік у лютому. Статистика потрібна тому, що індексація розраховуватиметься за такою формулою: 50% інфляції за 2023 рік + 50% середнього зростання заробітної плати.

Головна мета індексації — «оновлення» пенсій деяким групам населення, які мають суми виплат давно стоять на місці — їх треба підвищити з огляду на зростання інфляції та підвищення прожиткового мінімуму.

Популярні новини зараз
Упаковка по 80 грн: в Україні супермаркети змінили ціни на цукор, вершкове масло та олію Отримаєте менше – не дивуйтесь: Пенсійний фонд попередив про зміну розміру субсидії Екс-командир звернувся до тих, хто шукає багатодітних дружин та бабусь як "страховку": "Є ще один варіант..." Пенсіонерам приготували пристойну надбавку, але дадуть не кожному: хтось може надіятись
Показати ще

Індексація пенсій, скріншот: Youtube
Індексація пенсій, скріншот: Youtube

Втім, точні розміри підвищення зараз важко назвати, адже крім формули розрахунок буде здійснюватися з урахуванням віку та стажу. У середньому пенсія (її базова частина) зросте на 13%.

При цьому, наприклад, у пенсіонерів, яким нараховується «гола» пенсія у розмірі 7-692 гривні, добавка буде досить солідною — близько 1 тисячі гривень.

Нагадаємо також той факт, що при обчисленні пенсії враховується заробіток людини за всі періоди страхового стажу, починаючи з 1 липня 2000 року, - заробітна плата за цей період обчислюється за даними реєстру застрахованих осіб.

Якщо людина до того часу працювала та отримувала солідну зарплату, майбутній пенсіонер може надати відповідну довідку про заробіток за будь-які 60 календарних місяців роботи поспіль до 1 липня 2000 року. І це враховуватимуться під час розрахунків.

Нагадаємо, до 7100 гривень на місяць: як збільшили допомогу.

Раніше повідомлялося, українцям, які хочуть субсидію, відповіли на важливе питання.

Також, в Україні змінили процедуру нарахування зарплати: чиї гаманці "відчують" першими.