Через пережитки "радянщини", багато українців досі вірить у те, що прописка нічим не відрізняється від права власності. Насправді розпоряджатися майном може лише власник, а не той хто зареєстрований у будинку чи квартирі.

Про це розповідає адвокат Роман Сімутін.

Оренда житла. Фото Freepik
Оренда житла. Фото Freepik

Юрист пояснює, що з 2003 року поняття "прописку" замінили на "реєстрація", що по суті означає просто відмітку у паспорті і не дає права продавати чи здавати житло в оренду.

Сімутін зазначає про те, що сам факт реєстрації у квартирі або будинку не наділяє вас автоматично правом власності на нього.

Популярні новини зараз
Компанія Apple "вбила" багатомільйонне місто одним рішенням: тепер можна зносити все Фанати засудили Могилевську за заохочення доньки: "Не зробили висновків..." ВПО запропонують розпочати життя з чистого аркуша: як це зробити Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"
Показати ще

"Навіть факт вашого тривалого проживання в чужій квартирі не зробить вас власником якоїсь його частини. Це так не працює, бо у житла є офіційний власник, який володіє ним на 100%", - пояснює фахівець.

Квартири
Квартири

Окрім того, з 01.12.2021 року власник житла може самостійно та без судової тяганини виписати зареєстровану людину.

Роман Сімутін розповідає, шо реєстрація надає лише право проживання у житлі. Розпоряджатися нерухомістю лише власник, який має на нього необхідні документи.

В той же час він попереджає українців, що коли власник продає житло, всі хто у ньому зарєстровані - автоматично виписуються, як підкреслюж сам юрист, ніякий "домовик" до нових власників не переходить.

Нагадаємо, якої помилки можуть припуститися українці, купуючи квартиру: комуналка вам "не пробачить"

Як повідомляв "Знай.uа", які квартири здають військовим на Донеччині за 17 тисяч: "Адекватних слів немає"

Знай.uа писав, адвокат пояснив, чи мають право зупиняти на мобільних блокпостах